Rene Villanueva, a dallasi rendőrség munkatársa éppen szolgálaton kívül, egy éjszakai mulató biztonsági személyzetének tagjaként dolgozott, amikor vasárnap hajnali fél három körül egy kisteherautó hajtott át nagy sebességgel a parkolón, nekiüközött egy gépkocsinak, majd tovább száguldott. 

Villanueva beugrott járőrkocsijába (vajon miért lehetett nála, ha épp nem volt szolgálatban?), és a gyanúsított nyomába eredt. Hosszas üldözés után sikerült megállítania az autót, ám az ittas vezető rátámadt. Ekkor a rendőr a jelentés szerint “többször arcon ütötte, majd karját kifeszítve a földre kényszerítette és megbilincselte a gyanúsítottat.” 
A tavaly november tizedikén történt letartóztatásnak ezzel vége is lehetne; az ittas vezetéssel és meneküléssel, valamint hatósági személy elleni erőszakkal vádolt Ambrosio Monsavais (nyitóképünkön) ellen eljárás indult, győzött a törvény és az igazság…
…kivéve, hogy a gyanúsított ügyvédjének kérésére a rendőrség visszakereste Villanueva járőrkocsijának aznapi kamerafelvételét, és azon egészen máshogy néz ki a történet. 
A rendőr kivont fegyverrel közelített az autó felé, kinyitotta az ajtót, majd pisztolyt tartó jobb kezével bebokszolt az utastérbe. Ezután fegyverét eltette, és puszta kézzel további ütéseket mért a gyanúsítottra, még azt követően is, hogy a földre teperte és megbilincselte (a videón egyértelműen zseblámpának látszó, világító tárggyal üti meg a sofőrt a rendőr, főnökének jelentése azonban lőfegyvert ír; vélhetően a pisztoly csöve alá szerelt zseblámpáról lehet szó.)
A bizonyítékokat megtekintve a bíróság felmentette állásából Villanuevát, Monsavais ellen pedig ejtették a rendőr elleni erőszak vádját – de az ittas vezetés és a menekülés vádjait nem, így öt év felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki rá. 
Villanueva pályafutása során nem ez volt az első megkérdőjelezhető döntése. 2008-ban egy letartóztatás során lelőtt és halálosan megsebesített egy gyanúsítottat, akinek a családja szerint indokolatlan volt a fegyverhasználat. Az incidenst szintén kamera rögzítette, de az állítólagos dulakodás, illetve a lövés nem volt igazán kivehető a felvételből, ezért a bíróság akkor ejtette a rendőr ellen felhozott vádakat.
Mindent egybevetve rosszabbul is elsülhetett volna a dolog – akár szó szerint, mint annál a nyugdíjas bácsinál, aki igazoltatás közben gondolta, előveszi a sétabotját a kocsiból…