Azt követően, hogy a Citroën tavaly ősszel jelezte, érdeklődik a Túraautó-világbajnokság (WTCC) iránt, a francia gyár most bejelentette, hogy 2014-től beszállnak a sorozatba. Az egyik versenyzőjük Sebastien Loeb lesz, akinek többek között Michelisz Norbival kell majd megküzdenie.

Egy elképzelés milyen lehet a Citroën WTCC autója

Egy elképzelés milyen lehet a Citroën WTCC autója


“Álomszerű, hogy új fejezetet írunk majd a történelmünkben. Már alig várom, hogy kint lehessek a pályán és elkezdjem a tesztelést” – nyilatkozta a kilencszeres világbajnok.

“Az idei, átmeneti évet arra használtam, hogy tapasztalatokat gyűjtsek és fejlesszem a vezetési technikámat az aszfalton. Nem várom, hogy azonnal győzzek, de egy napon szeretnék odaérni az első helyre” – tette hozzá a pilóta, aki jelenleg Coloradóban tartózkodik, ahol a PSA másik márkájával, a Peugeot-val készül a Pikes Peak-i hegyi versenyre.  

Közleményében a Citroën kijelentette, hogy továbbra is résztvevője lesz a rali-vb-nek is, ugyanakkor nem teljesen egyértelmű, hogy ez pontosan mit jelent, mert mint fogalmaznak, “új rendszerben, új célokkal” indulnak.

A Citroën Racing az elmúlt időszakban már gőzerővel dolgozott az új autón, amelynek a következő hetekben lesz az első tesztje. Teljesen új motorra nincs szükségük, hiszen a rali-világbajnokságon is 1,6 literes turbós motort használnak. A versenyautó alapját várhatóan a DS4 modell adja majd.

Nem egy autóval indulnak majd a WTCC-ben, így a közeljövőben megindulhatnak a találgatások a másik versenyző(k)ről. Elsőre természetesen felmerülhet a háromszoros bajnok Yvan Muller neve, mindent tud a sportágról, nem mellékesen francia, ám igencsak kérdéses, hogy Loeb ilyen erős csapattársat odaenged-e maga mellé. Szerintünk esélyesebb lehet Robert Kubica, aki idén bekerült a Citroën családba, gyors, van pályatapasztalata, de a WTCC neki is újdonság.  
Jelenleg a WTCC-ben SEAT, BMW, Chevrolet, Ford, Lada és Honda modellek versenyeznek, de csak a japán márka képviselteti magát gyári csapattal. Hallani azonban arról, hogy a SEAT is visszatérne gyári alakulattal.