A sofőr (balra) és áldozata. Barátok voltak.

A sofőr (balra) és áldozata. Barátok voltak.

A sofőr (balra) és áldozata. Barátok voltak.


Mintha egy fiataloknak szóló, vezetési kultúrát oktató könyv elrettentő története elevenedett volna meg abban a norfolki (Kelet-Anglia) balesetben, amelynek tárgyalásán most hozott ítéletet a bíróság. 

A tizenkilenc éves Joseph Salah-Eldin mindössze két hónapja kapta meg jogosítványát, amikor egy kocsmában töltött este után felajánlotta két barátjának, hogy hazaviszi őket. 
Százhatvannal érkeztek meg a szomszédos városba, ahelyett azonban, hogy az előírt hatvanötre lassította volna autóját, a rádiót kezdte babrálni a részeg sofőr. 
Autója átsodródott az út túloldalára, nekicsapódott a járdaszegélynek, átfordult egy sövényen, majd hossztengelye körül többször megpördülve egy árokban landolt. 
A vezető és egyik utasa könnyebb sérüléseket szenvedett; a másik utas, a húszéves David Powell, a sofőr legjobb barátja a helyszínen belehalt koponyasérüléseibe. 
A helyszínre érkező rendőrség a megengedett alkoholszint kétszeresét mérte a vezetőnél. Más autó nem járt az úton a baleset idején. 
A bíróság mindent figyelembe véve negyven hónap börtönre ítélte, és öt évre eltiltotta a vezetéstől a bűnösségét elismerő fiatalembert.
A helyi rendőrség kampányt indított, hogy felhívja a környékbeli fiatalok figyelmét az autóvezetéssel kapcsolatos veszélyekre.
Ha ismersz olyan fiatalt, aki mostanában kapott vagy készül megszerezni a jogosítványt, beszélgess el vele.