Szlovákiában készülhet az új Bentley 1
Szlovákiában készülhet az új Bentley 2

Szlovákiában készülhet az új Bentley

Szlovákiában készülhet az új Bentley

Szlovákiában készülhet az új Bentley 6
Szlovákiában készülhet az új Bentley 7
Szlovákiában készülhet az új Bentley 8
Fotó megosztása:
Szlovákiában készülhet az új Bentley 9


Elképzelhető, hogy a brit Bentley a jövőben már nemcsak Nagy-Britanniában, de Szlovákiában is gyártana autó. A Volkswagen csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója erről Londonban beszélt, megjegyezve: döntés még nem született. Wolfgang Schreiber hozzátette, hogy a következő hetekben fog eldőlni, hol gyártják majd a Bentley új terepjáróját.

A Bentley-ket jelenleg a nagy-britanniai Crewe-ban gyártják, de szóba jöhet a VW-csoport pozsonyi gyártóbázisa is. Egyelőre még nem tudni az autó árát sem (44 millió forintos induló árról hallani), de máris 2000 megrendelés érkezett az autóra. Várhatóan 2015-2016 környékén kerülhet sorozatgyártásba a kocsi.

Pozsonyban készül egyébként a VW konszern nagy terepjáróinak karosszériája, a VW Touaregé, az Audi Q7-és és a Porsche Cayenné is. A Bentley azonos padlólemezre épül ezekkel a modellekkel. A Bentley vezetése szeretné megtartani a márka brit kötődéseit, a VW konszern vezetése viszont a nagyobb haszon reményében az olcsóbb gyártást preferálja.

Szlovákiában készülhet az új Bentley 10


A VW a többi autógyárhoz hasonlóan elsősorban az erőteljesen bővülő kínai keresletnek köszönheti jó teljesítményét.

A Bentley-ket előállító vállalat működési eredménye tavaly 100 millió euróra szökött fel az egy évvel korábbi nyolc millióról, a bevételek 30 százalékkal 1,45 milliárd euróra nőttek. Tavaly a 4000 főt foglalkoztató nagy-britanniai központi gyárban 8510 autót szereltek össze, 22 százalékkal többet, mint 2011-ben. Az autók 87,3 százaléka ment külföldre, elsősorban Kínába és az Egyesült Államokba.
    
A Bentley fő piaca továbbra is az Egyesült Államok, ahol 2457 luxuskocsit értékesítettek. A második piac ismét Kína lett, ahol alig kevesebb, 2253 autót vásároltak meg a neves brit márkától. Nagyjából minden negyedik Bentley a kínai piacon talált gazdára tavaly – jegyezte meg a brit luxusautó-gyártó. Az ázsiai országban eladott Bentley-k száma 2011-hez képest tavaly 23 százalékkal növekedett. A harmadik legnagyobb számú értékesítés Nagy-Britanniában volt, a szigetországban 1187 Bentley talált gazdára.
   
A Bentley célja, hogy az új szabadidő-autóval 2018-ra évi 15 ezer darabra növelje eladásait a tavalyi 8,5 ezer darabról.

Forrás: MTI