Google Maps-es térkép, segítségkérésekkel és segítség-felajánlásokkal

Közutak

utinform.hu
internet.kozut.hu

+36 1 336 2400

Sajnos az oldal akadozik, gyakran elérhetetlen, a telefonszám szintén bizonytalanul működik.

Autópályák

autopalya.hu

+36 1 436 8200
+36 40 405 060

Az oldal elérhetősége és a telefonszámok működése hasonlóan hektikus.

Vasút

mav.hu
mav-start.hu
+36 40 494 949

Szintén gyakran elérhetetlen az oldal

Távolsági buszok

+36 1 382 0888

A szám elvileg hétfőtől péntekig, 8-tól 16:00-ig él

Tudósítás-folyamok

Hír24
Index
Origo

Közszolgálati hírportálok

hirado.hu
Rendőrségi közlemények

Folyamatosan frissülő Facebook oldalak

Átmenetei szálláshelyek (hivatalos, és civil egyaránt)
Szárnyas Fejvadász
Az utakon rekedteket segítő információs folyam

Tata, 2013. március 15.
Hótorlaszban elakadt kamionok az M1-es autópályán Tata közelében 2013. március 15-én.
MTI Fotó: Beliczay László

Tata, 2013. március 15.
Hótorlaszban elakadt kamionok az M1-es autópályán Tata közelében 2013. március 15-én.
MTI Fotó: Beliczay László

2013.03.15 22:00

Torlódás alakult ki az M1-es autópálya Győr irányába vezető oldalán Tatabánya-Újvárosnál, a rendőrség ezért azt kéri, hogy az arra tartók ne hajtsanak fel az M1-es autópályára – közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-vel.

Racsné Galambos Gréta elmondta, hogy a forgalmat az újvárosi lehajtónál az 1-es számú főútra terelik.

2013.03.15  21:40

A korábbi öt után újabb négy hókotrót küld Magyarországra az osztrák autópálya-kezelő társaság (ASFINAG) – közölte a vállalat péntek este.

A közlemény szerint a négy jármű a Bécstől hatvan kilométerre délre fekvő Traiskirchen térségéből, összesen nyolcfős személyzettel, rendőri kísérettel indulhat Magyarországra.
   
Az ASFINAG öt másik hókotrója délután az osztrák-magyar határ, valamint a Győrt az autópályával összekötő M19-es gyorsforgalmi út és az M1-es csomópontja között kezdte meg tisztítani az utat.
   
A délután rendelkezésre bocsátott járművekkel együtt összesen kilenc osztrák hókotró jármű és az ASFINAG 18 munkatársa segíti majd a magyar katasztrófavédelem munkáját.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) által közreadott képen a TEK 2 BTR típusú harci járművei egy autószállító trélernek segítenek az M1-es autópályán 2013. március 15-én.
MTI Fotó: Terrorelhárítási Központ

A Terrorelhárítási Központ (TEK) által közreadott képen a TEK 2 BTR típusú harci járművei egy autószállító trélernek segítenek az M1-es autópályán 2013. március 15-én.
MTI Fotó: Terrorelhárítási Központ


2013.03.15 20:50

Az M1-es autópálya Győr felé vezető oldaláról Bábolnánál a készenléti egységek munkatársainak segítségével az 1-es főútra terelik a másfél napja hóban rekedt kamionokat és személyautókat – tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense péntek este az MTI-t.

Léber Gabriella elmondta: a járművek Győrig rendőri felvezetéssel közlekednek, ahol visszatérhetnek az M1-esre és folytathatják útjukat Ausztria felé. Ezzel kikerülhetők az autópályán még jelenleg is meglévő hótorlaszok.
   
Az 1-es főút ismét járható Győr felé, és felszabadult az Ács és Komárom közti útszakasz is. A Komáromi Rendőrkapitányság kéri azokat, akiknek a 13-as főúton vagy az 1-es út komáromi szakaszán vesztegel a járművük, jelentkezzenek, hogy autójukat, illetve tehergépkocsijukat el lehessen szállítani.

Bábolna, 2013. március 15. Pintér Sándor belügyminiszter egy páncélozott jármű előtt telefonál az M1-es autópályán Bábolna mellett 2013. március 15-én. MTI Fotó: Beliczay László

Bábolna, 2013. március 15. Pintér Sándor belügyminiszter egy páncélozott jármű előtt telefonál az M1-es autópályán Bábolna mellett 2013. március 15-én. MTI Fotó: Beliczay László


2013.03.15. 20:30

A belügyminiszter szerint a leállósávot elfoglaló autósok, valamint a belső sávot eltorlaszoló kamionosok nehezítették az autópályán rekedtek mentését. A belügyminiszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorának pénteken nyilatkozva szólt arról is, kivizsgálják, miért nem segített az egyik nagy mobilszolgáltató a tárca tájékoztató üzenetének továbbításában.

A tárcavezető – akit telefonon ért el a hírmagazin – elmondta: a mentők, a tűzoltók és a katasztrófavédők a szabálytalankodók által elzárt sávok miatt nem tudták megfelelően megközelíteni a bajba jutottakat, de tudomása szerint jelenleg már nincs olyan autós, akit ne értek volna el. Pintér Sándor hozzátette, a rendőrök ennek érdekében sok esetben gyalog járták végig a veszteglő kocsisort, élelmet, italt és üzemanyagot vittek az úton rekedteknek.
   
A belügyminiszter beszélt arról is, hamarosan kivizsgálja, hogy a három nagy mobilszolgáltató közül az egyik miért nem tett eleget kérésüknek, vagyis miért nem küldte el tájékoztató üzenetüket. Pintér Sándor szerint a cég előfizetőinek az eset után végig kell gondolniuk, továbbra is ügyfelei kívánnak-e maradni egy olyan vállalatnak, amelyik nem segít nekik baj esetén.
   
A tárcavezető köszönetet mondott ugyanakkor az információt “szívességből” továbbító szolgáltatóknak, akik reményei szerint nem számlázzák majd ki az államnak az üzenetek költségét.
   
Pintér Sándor ugyancsak köszönetet mondott a bajban segítő önkénteseknek és a hivatásos állomány tagjainak, majd ismét hangsúlyozta, hogy jól működött a katasztrófavédelem és rendőrség közös irányító központja. Megjegyezte továbbá, hogy a hatóságok a lehetőségeikhez képest felkészültek a várható rossz időjárás következményeire, ám az erős szél által emelt, sokszor négyméteres hótorlaszok teljesen váratlanul érték őket. Mint mondta, nincs olyan eszközük, amely “rendeltetésszerűen” el tudja távolítani az ilyen akadályokat, ezért azokat markológépekkel kellett lebontaniuk, ami időt vett igénybe.
   
A belügyminiszter kitért arra is, hogy a péntek esti órákban előbb várhatóan az M1-es autópálya Budapest irányába vezető oldalát nyitják meg, majd éjjel a teljes gyorsforgalmi utat.

A honvédség lánctalpas járműve egy mentőautót szállít Igarpusztán 2013. március 15-én.
MTI Fotó: Honvédelmi Minisztérium

A honvédség lánctalpas járműve egy mentőautót szállít Igarpusztán 2013. március 15-én.
MTI Fotó: Honvédelmi Minisztérium

2013.03.15. 18:45

A miniszterelnök arra kér mindenkit, hogy tegyen eleget a hatóságok kéréseinek, ne induljon útnak el egyedül, mert a havazás által legsúlyosabban érintett területeken “a türelem a biztonság garanciája, a türelmetlenség veszélybe sodorja” az embereket. Ezt Orbán Viktor mondta pénteken este, miután a rendőrség Teve utcai igazgatási központjában tájékozódott a mentési munkálatokról és a pillanatnyi helyzetről.   

A kormányfő közölte, eddig két ember halt meg a havazás következtében történt tömegkarambolban, jelenleg egy ember van életveszélyben, aki egy elakadt mentőben vesztegel. Jelezte, a Terrorelhárítási Központ egységei már úton vannak, hogy kimentsék a tüdőtranszplantáción átesett beteget.
   

Elmondta, még 155 embert és 285 járművet nem sikerült kimenteni a hó fogásából. A védekezési munkák során egyetlen megfagyott vagy kihűlt embert sem találtak.
   

Tájékoztatása szerint a helyzet az M1-es autópályán Bábolna környékén a legsúlyosabb, ahol megszakításokkal 12 kilométeres a hófal, és a nagy szél miatt a helikopterek bevetése is nehézséget okoz.
   

Elmondta azt is: a szolgáltatók tájékoztatása szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várhatóan csak szombaton reggel tudják megkezdeni az áram visszakapcsolását, így a péntek éjszakát is “egymást segítve kell átvészelnie az embereknek”.
   

A kormányfő megköszönte az osztrákok segítségét, akik nyugat felől már megkezdték az M1-es autópálya megtisztítását.
   

Összegzése szerint az elmúlt két nap a védekezési és mentési munkálatokhoz 8048 rendőrt és a katasztrófavédelem 1140 munkatársát mozgósították, a hivatásos segítők száma pedig a katonákkal együtt mintegy 10 ezerre tehető.
   

Arról is beszámolt, hogy jelenleg 227 “túlélőhely” van nyitva az országban. Tájékoztatása szerint eddig 12 006 embert mentettek ki és helyeztek biztonságba.
   

A kormányfő azt is mondta, tudja, hogy a kialakult helyzet miatt sokan fáradtak és ingerültek, mégis arra kér mindenkit, illetve azokat, akik még bajban vannak, tartsanak ki, mert “gőzerővel” dolgoznak azon, hogy kimentsék őket.
   

A miniszterelnök az eddigi védekezési munka megszervezéséért köszönetet mondott Pintér Sándor belügyminiszternek és Bakondi Györgynek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének.

Osztrák hókotrók az M1-es autópálya Győrt elkerülő szakaszán 2013. március 15-én. A járművek az osztrák-magyar határ és a Győrt az autópályával összekötő M19-es gyorsforgalmi út és az M1-es csomópontja között tisztítják az utat.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Osztrák hókotrók az M1-es autópálya Győrt elkerülő szakaszán 2013. március 15-én. A járművek az osztrák-magyar határ és a Győrt az autópályával összekötő M19-es gyorsforgalmi út és az M1-es csomópontja között tisztítják az utat.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

2013.03.15. 18:00

A honvédség lánctalpas járművekkel és teherautókkal szállítja haza a Várpalotán rekedt embereket – erősítette meg az MTI értesüléseit a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának főtisztje pénteken.

Tabiné Darabos Anna elmondta: Várpalotán, egy bevásárlóközpont parkolójában két PTSZ áll a katasztrófavédelem rendelkezésére, a járművek egyenként 40-50 embert képesek szállítani; úti céljuk Tés és Jásd.

Ural teherautóval Székesfehérvár, Ősi és Berhida irányába visznek majd embereket, ha az útviszonyok lehetővé teszik – tette hozzá.

Révész András, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Tésre és Jásdra mintegy húsz ember már hazajutott; itt a lánctalpas öt dialízisre szoruló beteget vett fel és szállított Zircre, ahonnan mentővel jutottak el a veszprémi kórházba.

Autósok állnak a Miskolc és Harsány közötti járhatatlan úton 2013. március 15-én. 
MTI Fotó: Vajda János

Autósok állnak a Miskolc és Harsány közötti járhatatlan úton 2013. március 15-én.
MTI Fotó: Vajda János


2013.03.15. 17:30

A rendkívüli időjárási körülmények miatt jelenleg az ország tizenhárom megyéjében vannak járhatatlan utak – olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. péntek délután az MTI-hez eljuttatott összesítésében.

E szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas, Baranya, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Tolna, Komárom-Esztergom, Zala és Somogy megyében csaknem 170 útszakasz járhatatlan. Emellett Zala, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyében több település megközelíthetetlen.
   
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt írta: továbbra is változó intenzitással havazik az északi országrészben Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területén, a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön. A fő- és mellékutak havasak, latyakosak.
   
Mint kiemelték: a 7-es főúton Székesfehérvár és Polgárdi között csak Siófok felé lehet haladni, a főváros felé tartó oldal még zárva van. Sokfelé a hátrahagyott és hóval befújt járművek okoznak óriási gondot az utak felszabadításában – írták.
   
“A havaria helyzetre való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyomatékosan kéri az autósokat, hogy a hófúvásokban érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak!” – hangsúlyozta Pécsi Norbert Sándor, a társaság szóvivője közleményében.

Bábolna, 2013. március 15. A Terrorelhárítási Központ (TEK) által közreadott képen a TEK 2 BTR típusú harci járműve az M1-es autópályán segít az elakadt járművek mentésében 2013. március 15-én. MTI Fotó: Terrorelhárítási Központ

Bábolna, 2013. március 15. A Terrorelhárítási Központ (TEK) által közreadott képen a TEK 2 BTR típusú harci járműve az M1-es autópályán segít az elakadt járművek mentésében 2013. március 15-én. MTI Fotó: Terrorelhárítási Központ


2013.03.15 17:00

Megkezdték a munkát az M1-es autópályán az osztrák hókotrók – közölte  a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese pénteken délután az MTI-vel.

Tóth Gabriella elmondta: a járművek az osztrák-magyar határ és a Győrt az autópályával összekötő M19-es gyorsforgalmi út és az M1-es csomópontja között tisztítják az utat.    

Christoph Pollinger, az osztrák állami autópálya-kezelő társaság (AFSINAG) szóvivője korábban azt közölte az MTI érdeklődésére: öt hókotró járművet állítottak készenlétbe a hegyeshalmi határátkelőnél a segítségnyújtáshoz.    

Hozzátette: egy hatodik járművet, egy speciális hómarót adott az ASFINAG ahhoz a konvojhoz, amelyet az Osztrák Vöröskereszt készül indítani kora délután az M1-es autópályán elakadt autósok megsegítésére.    

A szóvivő az MTI kérdésére elmondta: a járműveket akár napokig is nélkülözni tudják, Ausztriában most nincs szükség rájuk.

Egy férfit hóval terít be a mellette elhaladó hókotró a 8-as számú főúton, Veszprém közelében 2013. március 15-én. A viharos erejű szél miatt a megyében több útszakasz járhatatlan, a Veszprémből kivezető utakat lezárták.
MTI Fotó: Nagy Lajos

Egy férfit hóval terít be a mellette elhaladó hókotró a 8-as számú főúton, Veszprém közelében 2013. március 15-én. A viharos erejű szél miatt a megyében több útszakasz járhatatlan, a Veszprémből kivezető utakat lezárták.
MTI Fotó: Nagy Lajos

2013.03.15. 16:30

Az M1-es autópálya bábolnai csomópontja környékén, a 90-es és a 110-es kilométer között kritikus a helyzet, főként Győr felé, ahol a szél helyenként három méter magas hófalat emelt – tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság péntek délután az MTI-t.

A sajtószolgálat közölte: az említett szakaszon még sok az elakadt jármű. Az emberek mentése és az autópálya tisztítása folyamatosan zajlik, de időigényes feladat, ráadásul a viharos szél újabb hótorlaszokat emel az utakon.

2013.03.15  16:30

Minden bajba jutott embert kiszabadítanak a hó fogságából, hogy ne kellejen az éjszakát a gépkocsijukban tölteniük – nyilatkozta a Hírtelevízióban élő adásban péntek délután Pintér Sándor belügyminiszter, aki a helyszínen tekinti meg az M1-es autópályán az extrém időjárás miatt kialakult helyzetet.

A miniszter a riporter kérdésére úgy válaszolt: annak ellenére, hogy a meteorológiai szolgálat piros riasztást adott ki a havazás miatt több megyére, senki nem számított arra, hogy 100 kilométer/órás sebességű szél lesz, emel ilyen hótorlaszokat és emiatt akadnak el járművek.

Pintér Sándor megjegyezte, már csütörtök délután elrendelték a kamionstopot, kiadtak figyelmeztetést, ennek ellenére mégis több jármű útnak indult.

A belügyminiszter a péntek délelőtt a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján az állampolgári felelőtlenségre példaként említette, hogy előző nap, amikor már mindenki tudta, hogy nem szabad útnak indulni, negyven gépkocsi ütközött össze az M7-es autópályán. “Felelőtlenül elindultak, nyári gumikkal elindultak, és 5-10 méteres látótávolságnál olyan sebességgel haladtak, hogy képtelenek voltak megállni (…), és egy ember el is hunyt” – fogalmazott.

A kialakult időjárási helyzet érzékeltetésére utalva úgy fogalmazott: a mostanihoz mérhető időjárási körülmények emberemlékezet óta nem voltak Magyarországon.

Az előző napi, viharos erejű hófúvásban elakadt személyautók a hó fogságában, a 8-as számú főút Hajmáskér melletti szakaszán 2013. március 15-én. A viharos erejű szél miatt Veszprém megyében több útszakasz járhatatlan, a Veszprémből kivezető utakat lezárták.
MTI Fotó: Nagy Lajos

Az előző napi, viharos erejű hófúvásban elakadt személyautók a hó fogságában, a 8-as számú főút Hajmáskér melletti szakaszán 2013. március 15-én. A viharos erejű szél miatt Veszprém megyében több útszakasz járhatatlan, a Veszprémből kivezető utakat lezárták.
MTI Fotó: Nagy Lajos

A Magyar Közút közleménye (március 15., 15:24):

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakembereinek sikerült az összes elzárt települést kiszabadítani a hó fogságából. Ugyanakkor a  Mezőcsát és Hejőszalonta, a Hejőpapi és Hejőbába, valamint a Tiszatarján és Mezőcsát közötti utak csak fél pályán járhatóak.

 

A helyzetre való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. nyomatékosan kéri az autósokat, hogy a hófúvásokban érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak!

Fejér megye. Vértesboglár, Rácz Tamás kollégánk faluja. Az Auris tesztautó értetlenül szemléli a hóakadályt

Fejér megye. Vértesboglár, Rácz Tamás kollégánk faluja. Az Auris tesztautó értetlenül szemléli a hóakadályt

Közlemény március 15-én,. Másodrendű információ, de azért hazánkban, Abszurdisztánban tényleg nem árt külön közölni, hogy az Állami Autópálya Kezelő nem bünteti meg azokat, akiknek lejár a matricájuk a hó alatt várakozva:

“A kritikus időjárási és forgalmi helyzet miatt visszamenőleg, csütörtökön 14 órától díjmentessé tette a hazai díjköteles autópálya-szakaszokat az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. A visszavonásig érvényben lévő rendelkezés szerint azok, akik baleset vagy torlódás miatt az autópályán rekedtek, és közben lejárt az úthasználati jogosultságuk, azaz az e-matricájuk, nem kapnak büntetést. A díjmentesség minden díjkategóriában érvényes. Az ügyfélszolgálat (06-40/40-50-60) és a www.autopalya.hu leterheltség miatt nehezen érhető el. (MTI)”

Elakadt autók az M7-es autópálya 27-es kilométerénél 2013. március 15-én. A rendőrség a rendkívüli időjárási helyzet miatt lezárta az M1-es és M7-es autópálya, valamint az 1-es út Pest megyei szakaszát. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Elakadt autók az M7-es autópálya 27-es kilométerénél 2013. március 15-én. A rendőrség a rendkívüli időjárási helyzet miatt lezárta az M1-es és M7-es autópálya, valamint az 1-es út Pest megyei szakaszát. MTI Fotó: Mihádák Zoltán


A Katasztrófavédelem közleménye, március 15.:

“A katasztrófavédelem információi szerint 57 megközelíthetetlen település van az országban, ezeken összesen 13 ezer ember él. Öt vasútvonal vált járhatatlanná, 5446 jármű akadt el, 160 településen szakadt meg az áramellátás, a bajba jutott autósoknak 227 befogadóhelyet nyitottak meg.”

Autók várakoznak a 83-as főúton Győr határában 2013. március 15-én. Az M1-es autópálya és a 86-os főút Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán a legtöbb az elakadt jármű.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Autók várakoznak a 83-as főúton Győr határában 2013. március 15-én. Az M1-es autópálya és a 86-os főút Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán a legtöbb az elakadt jármű.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

A Mentőszolgálat közleménye:

Az Országos Mentőszolgálatnál a szabadnapos orvosokat, mentőtiszteket is behívták, a mentősök egyes, kocsival megközelíthetetlen helyeken kilométereken át gyalogoltak a beteghez – közölte Győrfi Pál szóvivő pénteken.

Kifejtette: a mentőellátás folyamatos biztosítása érdekében az elmúlt 24 órában készenlétbe helyezték a tömeges baleseti egységeket, ezen felül minden megyében mentőorvosi kocsikat állítottak szolgálatba, a fővárosi mentőellátást 10 további mentőegységgel erősítették meg.

Emellett a mentőállomást megközelíteni képtelen, szolgálatba igyekvő dolgozók pótlására, szükség esetére engedélyezték a 24 órás szolgálatot is. Rendelkeztek továbbá a halasztható, a kórházak közötti mentőszállítások korlátozásáról is, szükség esetén pedig nem a területileg illetékes, hanem a legközelebbi kórházba szállítják a betegeket, sérülteket.

Elektromos vezetékre dőlt fa Kótajban, ahol egy napja nincs áram 2013. március 15-én. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében 98 településen több mint hetvenezer háztartásban nincs áramszolgáltatás.
MTI Fotó: Balázs Attila

Elektromos vezetékre dőlt fa Kótajban, ahol egy napja nincs áram 2013. március 15-én. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében 98 településen több mint hetvenezer háztartásban nincs áramszolgáltatás.
MTI Fotó: Balázs Attila

2013. március 15., péntek 13:05

Pintér Sándor belügyminiszter pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás Magyarországon. Utalt arra, volt ahol a 100 kilométer/órás szél okozott károkat, vagy emelt három méteres hótorlaszokat, máshol az elektromos áramszolgáltatás szűnt meg.

Közölte, felkérték a honvédség lánctalpas egységeit, hogy vegyenek részt a mentésben. Jelezte ugyanakkor, hogy sok esetben a hófalakkal nem bírtak a hómarók és sok esetben a lánctalpas harci járművek is elakadtak.

Elmondta, több száz gépkocsi és ember került a hó fogságába, akiket tudtak kiszabadítottak és melegedőkbe vittek. Akik pedig az autókban maradtak, azoknak igyekeztek vizet, élelmiszert, valamint benzint vinni, utóbbit azért, hogy a kocsikat tovább tudják fűteni.

Hóláncot szerelnek a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat autójára az M7-es autópályán 2013. március 15-én. A mentőszolgálat dolgozói Fejér megyébe indultak, hogy elakadt mentőket mentsenek ki a hó fogságából.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Hóláncot szerelnek a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat autójára az M7-es autópályán 2013. március 15-én. A mentőszolgálat dolgozói Fejér megyébe indultak, hogy elakadt mentőket mentsenek ki a hó fogságából.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

2013. március 15., péntek 13:05

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta: a legnehezebb közlekedési helyzet az M1-es és az M7-es autópályán alakult ki, a két autópályát lezárták.

Az M1-es autópályán több helyen jelenleg is zajlik az oldalakat elválasztó szalagkorlát bontása annak érdekében, hogy az ott lévő autósokat vissza tudják fordítani. A szalagkorlát bontását Győr-Moson-Sopron és Komárom-Eszergom megyében végzik – közölte.

Kérte, hogy azokban a megyékben, ahol vörösriasztás van érvényben, senki semmilyen körülmények között ne induljon útnak. Újságírói kérdésre közölte, a nagy szél miatt helikopterek nem használatóak az elzárt településeknél.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány elmondta: az elmúlt 24 órában a közutakon három halálos baleset történt, ebből kettő függ össze a rendkívüli időjárási helyzettel. Kilenc baleset súlyos, ötvenhét könnyű, háromszáz pedig sérülés nélkül végződött.
   
Elmondta, intézkedett arról, hogy azokon a szakaszokon, ahol elhagyott gépjárművek vannak, legyen rendőri biztosítás. A készenléti rendőrségtől 2700 liter üzemanyagot indíttatott útnak, hiszen – mint közölte – voltak olyan emberek, akik nem voltak hajlandóak elhagyni gépjárművűket, ezért szükségessé válhat az üzemanyag pótlása. Megjegyezte, a készenléti rendőrség teljes állománya készen áll a bevetésre.
   
Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt közölte, számítottak a rendkívüli időjárásra, ezért a kórházak előre feltöltötték vérraktáraikat. Elmondta, a mentők megerősített szolgálattal készenlétben állnak, és a katasztrófavédelem, valamint a rendőrség segítségével “a legtávolabbi megközelíthető pontig eljutottak”, és ott várnak azokra, akiknek segítségre van szüksége.

Az M1-es autópálya Győrt elkerülő lezárt szakasza 2013. március 15-én. Az M1-es autópálya és a 86-os főút Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán a legtöbb az elakadt jármű.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az M1-es autópálya Győrt elkerülő lezárt szakasza 2013. március 15-én. Az M1-es autópálya és a 86-os főút Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán a legtöbb az elakadt jármű.
MTI Fotó: Krizsán Csaba