Az AXA 2012-es autós népszavazásának eredménye szerint minél drágább az autónk, annál több örömöt okoz a vezetésük. Sokkoló kivételek azonban akadnak bőven.

Ha a pénz önmagában nem is boldogít, az általa megvehető autó igen - legalábbis az esetek többségében. Egy brit biztosítótársaság felmérte, mely márkákat élvezzük a leginkább. Meglepő eredmények születtek

Ha a pénz önmagában nem is boldogít, az általa megvehető autó igen – legalábbis az esetek többségében. Egy brit biztosítótársaság felmérte, mely márkákat élvezzük a leginkább. Meglepő eredmények születtek

Ha a pénz önmagában nem is boldogít, az általa megvehető autó igen – legalábbis az esetek többségében. Egy brit biztosítótársaság felmérte, mely márkákat élvezzük a leginkább. Meglepő eredmények születtek


A biztosítótársaság arra volt kíváncsi, ügyfelei élvezeti cikknek vagy helyváltoztatásra szolgáló eszköznek tekintik-e autójukat. Átlagosan tízből hét ember (69%) számára örömforrás az autóvezetés, mindössze nyolc százalékuk gondolja azt, hogy kényszerű nyűg, ha be kell ülnie a volán mögé.

A legelégedettebbek a luxusmárkák vásárlói. A BMW (82%), az Aston Martin (78%) és a Lexus (78%) tulajdonosok elsöprő többsége szerint autójuk vezetése a nap vidámabb percei közé tartozik.

A drága autó azonban nem garancia az élményre: a Volvo vásárlók kevesebb mint felel (46%) leli örömét a vezetésben, ötödük számára az autó nem több az A-ból B-be egyszerű eszközénél. A Land Rover (59%) helyzete sem sokkal rózsásabb, a leginkább kiábrándító azonban a Ferrari teljesítménye: azt gondolnánk, ennyi pénzért örök eufória a jussunk, ehhez képes csak a tulajdonok 57 százaléka élvezi drága játékszerét a mindennapokban.

Az unalom ellenszere a luxusautó (kivéve amikor nem) 3


Ezek után aligha meglepő, hogy a dobogós luxusautókat egészen hétköznapi márkák követik: a negyedik helyen a Seat, rögtön utána a Peugeot áll 76, illetve 75 százalékkal. Tőlük alig valamivel maradnak le a Mini (73%), a Ford (68%) és a Toyota (64%) pilótái.

Az autóvezetést leginkább megkeserítő tényezőként a legtöbben (62%) az üzemanyagok és a fenntartás egyre borsosabb árát jelölték meg (aha, így már értjük a Ferrarit). A dugókat (47%) és a szigorú korlátozásokat (18) is sokan gyűlölik – utóbbiak között különösen nagy számban képviseltetik magukat az Alfa Romeo tulajdonosok, ehhez nem fűznénk kommentárt.