Általános és bocsánatos beidegződés, hogy autópályán nem szeretjük magunk előtt tudni a kamionokat. Nagyok, lassúak, ijesztőek. Amikor azonban megelőzünk egy szerelvényt, nem árt, ha figyelembe vesszük a körülményeket, mert különben kellemetlen meglepetés érhet bennünket.

Az Amerikából érkezett felvételen az autós alighanem észre sem vette, hogy a belső sávban elhaladt a (szerencsére üres) autószállító kamion mellett. Hamarosan jött azonban a torlódás. Bár a hirtelen fékezés ilyenkor előrelátással elkerülhető volna, a legtöbb autós hirtelen ráhuppan a fékre. Így tett a kamion vezetője is, utánfutója azonban nem így gondolta, és megtolta a traktort, irányíthatatlan rakétává aljasítva át a szerelvényt.

Videónk hőse talán fel sem fogta, mekkora veszélyben forgott az élete, amikor méterekkel előtte becsapódott a sávokat elválasztó betonfalba a kamion. A lassuló szerelvénynek az út túloldalára átsodródva még mindig elég mozgási energiája volt ahhoz, hogy gombfociként pöcköljön odébb egy kisautót.A tanulság: bármennyire is utáljuk, ha előttünk cammog egy nehéz haszonjármű, még mindig biztonságosabb, mint ha közvetlenül mögöttünk lenne.