Többet kockáztatnak, ezért nagyobbat kapnak a férfiak – ez a konklúziója annak a vizsgálatnak, amelyet a nyugat-virginiai egyetem közegészségügyi tanszékének professzora, Dr Motao Zhu végzett el. A kutató a 2008 és 2009 közötti, Egyesült Államokban rögzített közlekedési adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a férfiak 2,3-szor nagyobb eséllyel hagyják ott a fogukat, mint a nők.

Nem arról van tehát szó, hogy nagyobb eséllyel gázolják el őket, hanem arról, hogy az esetleges balesetek milyen arányban végződnek halállal.

Az eredmény pontos okait még kutatja az egyetemi csapat, egy lehetséges elmélettel máris előálltak: noha napi szinten átlagosan ugyanannyit sétálnak, az erősebbik nem képviselői sokkal inkább hajlamosak kockázatot vállalni. Az amerikai férfiak nagyobb számban kelnek át magas sebességkorlátozású (80 km/óra vagy feljebb) úton, amivel értelemszerűen kihívják maguk ellen a sorsot.

Ahhoz képest, hogy statisztikailag kevésbé veszélyeztetettek, a legtöbb gázolás(védelme)t szemléltető fotón nők szerepelnek

Ahhoz képest, hogy statisztikailag kevésbé veszélyeztetettek, a legtöbb gázolás(védelme)t szemléltető fotón nők szerepelnek

Szintén nagyobb az előfordulása az ittas közlekedésnek a férfiak körében, és a befolyásoltság természetesen megnehezíti a közeledő jármű távolságának és sebességének felmérését – ugyanúgy egyébként, mint a mobiltelefonálás. A kutatók megoldást is javasoltak a helyzet javítására: át kellene alakítani a városok járdaszerkezetét, csökkenteni a sebességhatárokat lakott területen, illetve eltéríteni a gyalogosokat a nagy forgalmú utaktól. Kocsmából vagy buliból pedig lehetőleg senki ne sétáljon haza az országúton, abból csak baj lesz. Bizony.