Nem kell bonyolult technológiára gondolni. Elég csak visszaemlékezni a sötétben órákig foszforeszkáló játékainkra, vagy színváltós játékautóinkra, amit szüleink nagy örömére olykor-olykor a hűtőszekrényben felejtettünk.

A már több évtizede létező technológiával most a holland sztrádán találkozhatunk ismét. A jövőben ugyanis foszforeszkáló anyagot kevernek az útburkolati jelekhez használt festékekbe, ami akár tíz órán keresztül képes teljes sötétségben világítani. Energiáját természetesen a napfényből nyeri, így a kezdeti beruházáson kívül nem igényel áramellátást sem.

Hollandiában már az úttest is világít 1
Hollandiában már az úttest is világít 2

Hollandiában már az úttest is világít

Hollandiában már az úttest is világít

Hollandiában már az úttest is világít 8
Hollandiában már az úttest is világít 9
Hollandiában már az úttest is világít 10
Hollandiában már az úttest is világít 11
Hollandiában már az úttest is világít 12
Fotó megosztása:
Hollandiában már az úttest is világít 13


A másik újdonság a biztonság felé vezető úton, hogy hőmérséklet-érzékeny jelekkel tervezik bevonni az útburkolatot, ami hideg időben hópelyhet fog ábrázolni, szintén áramellátás nélkül informálva az autósokat a burkolat csúszós mivoltáról.

A jövő sztrádáiért a Studio Roosegaarde és a Heijmans fejlesztőcégek még számos költséghatékony újdonsággal rukkoltak elő. Terveik között szerepel a mozgásérzékelőkkel felszerelt autópálya-világítás ami természetesen az energiatakarékosság jegyében kizárólag forgalom mellett világítana, továbbá a mini szélgenerátorral felszerelt fényforrások.

Konnektorok helyett az elektromos autók töltését pedig vezeték nélküli, útburkolatba integrált indukciós töltéssel oldanák meg.

A fejlesztő cég szerint az elkövetkezendő öt évben a legtöbb koncepció megvalósítható lesz. Lehet, hogy pár év múlva elég lesz felhajtanunk az autópályára “üzemanyagért”?