Hétmillió magyar motor az Opelnek 2 Elkészült a hétmilliomodik benzinmotor az Opel szentgotthárdi üzemében. Az 1,6 literes 115 lóerős erőforrás Bochumba az Opel németországi autógyárába kerül ahol egy Astra Classic-ba építik majd be, talán épp egy új magyar rendőrautóba kerül. A szentgotthárdi gyárban a hétmilliomodik motor elkészülését munkásgyűlésen ünnepelték meg.

Az Opel 1992 júliusában kezdte meg a személygépkocsi motorok sorozatgyártását Szentgotthárdon. 1.6 literes motorok a kezdetek óta készülnek a gyárban, noha az eltelt húsz év alatt meglehetősen sok technikai változtatásra került sor.

A gyár termékei között nemcsak a 115 lóerős verzió található meg, a  turbós például több, mint 200 lóerős. A portfólió is jelentősen bővült az évek során, hiszen a középkategóriás motorokat már gázüzemű illetve etanolos változatban is készítik Szentgotthárdon.

A korábbi kisebb szériás tengerentúli kiszállítás után 2012-ben a Magyarországon készülő motorok mintegy fele indul az amerikai kontinensre, a General Motors észak-amerikai és mexikói autógyáraiba.

Solt Tamás, az Opel szentgotthárdi gyárának igazgatója a munkásgyűlésen elmondta: az 1,6 literes és 1,8 literes benzines erőforrások gyártása 2013-ban is folytatódik, a tervek szerint a tengerentúli kiszállítások aránya tovább nő, és a magyar motorokat újból szállítják majd Kínába, Ausztráliába és Thaiföldre is.

A régi üzemmel párhuzamosan még az év vége előtt megkezdi a sorozatgyártást Szentgotthárdon a félmilliárd euró beruházással készült új Opel Flex motorgyár, ahol világviszonylatban is egyedülálló rugalmas technológiával egy teljesen új motorgeneráció készül.

Decemberben indul a négyhengeres, közvetlen benzinbefecskendezéses sorozat első tagja, az 1.6 literes benzinmotorok gyártása 170 és 200 lóerős változatban, jövőre pedig a dízel-motorok gyártásával folytatódik a gyár felfuttatása.