Jávorszarvas okozott balesetet Németországban. Az inkább Észak-Európában honos nagytestű állat a fővárost övező Brandenburg tartományban akart átgyalogolni szombaton az A10-es autópályán, amikor egy személyautó elütötte. Ezt az ütközést a jávorszarvas még túlélte, ám később egy teherautó halálra gázolta. A személyautó vezetője megsérült.
A német autópálya-rendőrség szerint a sztrádára tévedt jávorszarvas egy fiatal, 4-5 éves, 6-8 mázsás bika lehetett: már volt agancsa, de még nem kifejlett. A hatóságok azt gyanítják, hogy az állat Lengyelországból, az Odera határfolyót átúszva vándorolhatott Németországba.
Jávorszarvassal “karambolozni” sokkal veszélyesebb, mint bármely más őz- vagy szarvasfélével, mivel hossza elérheti a három métert, súlya pedig a nyolc mázsát is. Bár a németországi autópályák eléggé jól védettek vadon élő állatokkal szemben, a hatalmas jávorszarvasoknak a kétméteres kerítés nem akadály.
A keleti Brandenburg tartományban egyre gyakrabban látnak jávorszarvast, ez 1990 óta 70-100 alkalommal történt meg. Főleg az Odera vagy a Neisse folyó mentén botlanak beléjük vadászok.
Brandenburgban mindig is előfordultak jávorszarvasok, de inkább csak “átutazóként” tűntek fel, nem honosodtak meg annyira, mint Lengyelországban vagy még keletebbre. Az NDK-időkben még vadásztak is rájuk.
Bár a szombaton kihívott rendőrök eleinte nem akarták elhinni, hogy jávorszarvast gázoltak az autópályán, nem ez volt az első ilyen baleset a tartományban: 2000 augusztusában a Spree folyó menti erdőben pusztult el egy állat, miután összeütközött egy menetrend szerinti busszal.
Forrás: MTI