Az országos rendőrfőkapitány fokozott rendőri ellenőrzést rendelet el az ország teljes területén 2012. augusztus 10-20. közötti időszakban. 
Az ellenőrzések keretében a megyék és a főváros legforgalmasabb útjait, a települések közlekedés szempontjából, vagy turisztikailag frekventált részeit, a városközpontokat, az esti szórakozóhelyek és azok környékét, a városok ki,- és bevezető útjait, az üdülőövezeteket visszatérően, napi több alkalommal is ellenőrizni fogják a rendőrök. 
Minden sebességmérő eszköz az utak mellett lesz, de a járművezetőket érintően minden intézkedés során ellenőrizik az ittasságot, valamint a passzív biztonsági eszközök (pl. biztonsági öv, biztonsági gyermekülés) használatát. A gyorsforgalmi utak zavartalan forgalmának biztosítására légirendészeti támogatást is bevetnek.  
A rendőrség közlése szerint az akció mögött az a tény húzódik meg, hogy a nyári időszakban Magyarország turisztikailag frekventált területein, és elsősorban a gyorsforgalmi úthálózaton megnövekszik a forgalom. A forgalomnövekedés jellemzően a hétvégét megelőző utolsó munkanapon, a délutáni órákban a fővárosból kifelé haladó, az utolsó pihenő vagy munkaszüneti napon a főváros irányába haladó pályaoldalon jellemző. A közelgő augusztus 20-i események feltehetőleg még több embert vonzanak majd a fővárosba.
2012 első hét hónapjában a közúti balesetben meghalt személyek száma 2,19%-kal emelkedett a 2011-es év azonos időszakához viszonyítva, annak ellenére, hogy 4,54% kevesebb baleset történt.