A SEAT három elektromos üzemű gépkocsit adott át a barcelonai városháza képviselőinek. A két SEAT Leon TwinDrive Ecomotive hálózatról is tölthető hibrid, míg a SEAT Altea XL Electric Ecomotive tisztán elektromos hajtású, azaz nulla károsanyag-kibocsátású jármű.


A városvezetés hat hónapig teszteli a gépkocsikat, amely során a SEAT fontos információkat gyűjthet elektromos modelljei sorozatgyártását megelőzően.

Nem az önkormányzat az egyetlen, amely SEAT villanyautót kap, a spanyol márka az elmúlt hetek során egy-egy e-Altea XL gépkocsit adott át kölcsön az Endesa és a Katalán Energiaintézet részére, akikhez az elkövetkező hetekben egy-egy TwinDrive modell is érkezik majd.

Az Altea XL Electric Ecomotive a SEAT első tisztán elektromos hajtású járműve. Hatótávolsága eléri a 135 kilométert, legnagyobb teljesítménye 115 LE, maximális forgatónyomatéka 270 Nm, míg csúcssebessége 135 km/óra. Akkumulátorai a hátsó ülések, illetve a csomagtér-padlózat alá kerültek, így az utasteret nem szűkítik. A jármű tetején a légkondicionáló berendezést részben kiszolgáló napelemeket alkalmaznak.

A Leon TwinDrive Ecomotive a károsanyag-kibocsátás nélküli közlekedés és a hagyományos benzinmotoros autók hatótávjának előnyeit ötvözi. Nem igényli az ügyfelektől autózási szokásaik és életmódjuk megváltoztatását.

Tisztán elektromos üzemben 52 kilométernyi hatótávot kínál, maximális sebessége ekkor 120 km/óra. Kombinált, azaz együttes elektromos és belsőégésű üzemmódjában a csúcssebesség már 170 kilométer/óra, üzemanyag-fogyasztása pedig 100 kilométerenként mindössze 1,7 literre adódik, amihez kilométerenként 39 gramm széndioxid-kibocsátása párosul.