Az idegesítő autósok legalább olyan veszélyesek lehetnek, mint akik azt mondják, több kockázatot vállalnak vezetés közben – derül ki autóvezetők körében a Goodyear Dunlop által végzett felmérésből. 15 országban több mint 5600 gépjárművezetőt kérdeztek meg a nyári vezetéssel kapcsolatos igényekről és zavaró tényezőkről alkotott véleményükről.

Az autósok megőrülnek nyáron 2


A megkérdezett autósok 13 válaszlehetőség közül dönthették el, hogy melyik jellemzi leginkább vezetési stílusukat. A válaszok a “biztonságostól” a “kockázatosig” terjedtek.

Az európai autósok fele úgy nyilatkozott, hogy “óvatosan” (31%) vagy “biztonságosan” (18%) viselkedik a kormány mögött. Ugyanakkor az ilyen magatartás nem szükségszerűen garantálja a közlekedés biztonságát. Még azok az autósok is, akik “tapasztalt profiként” jellemezték magukat, elismerték, hogy a nyári üdülési szezonban kockázatot vállalnak az utakon.

A legmeglepőbb eredmény, hogy az önmagukat “ideges vezetőként” (itt ez enyhébb besorolás) jellemző autósok szintén veszélyes magatartást tanúsítottak a volán mögött. Beismerték, hogy ha valaki előzni próbálta őket, a legvalószínűbb esetben gyorsítani kezdtek (a megkérdezettek 24%-a), ha egy autó túl közel hajtott mögöttük, szántszándékkal keményen fékeztek (23%), valamint az ablakon keresztül is dobták meg már másik autót (12%).

Az európai utakon vezető autósok 10%-a sorolható be a “fenyegetődző vezető” kategóriába, ők azok, akik szidtak más autósokat, kiabáltak más úthasználókkal, obszcén kézmozdulatokat tettek, és a gépjárműveikből is kiszálltak, hogy kifejezzék dühüket mások felé. Ezen túlmenően húszból egynél több autós (6%) osztályozható “veszélyes vezetőként”. Ezek azok az emberek, akik már szándékosan nekimentek mások autójának, ha éppen dühösek voltak.