1 272 904 új autó kapott rendszámot Európában* júniusban, 8,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly júniusban – derül ki az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) adataiból. Az első félévben 7 350 534 kocsi kelt el, ez 1,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban is kevesebb autó fogyott.

Az ACEA adatai szerint Magyarországon 4194 új kocsi kapott rendszámot júniusban, 1,5 százalékkal kevesebb, mint tavaly júniusban. Az első félévben 23 112 autó kapott rendszámot Magyarországon, 7,3 százalékkal több, mint a tavalyi első félévben.

A múlt hónapban a piacvezető Volkswagen-konszern autóeladásai az összes márkáját figyelembe véve 0,5 százalékkal csökkentek Európában, de ezen belül a SEAT és a Volkswagen értékesítése csökkent, az Audi és a Škoda viszont növekedést mutatott. A Volkswagen-csoport piaci részaránya 22,6 százalékos volt júniusban a tavaly júniusi 20,9 százalék helyett.

Európa szerte kevesebb autó fogy 3


A második számú európai autógyártó csoport, a francia PSA Peugeot Citroën értékesítése 11,9 százalékkal, a Renault-csoporté 20,9 százalékkal esett vissza júniusban a tavalyi hasonló időszakhoz képest. 1,2 százalékkal javult a Ford európai értékesítése, a GM-é ellenben 9,8 százalékkal csökkent.

A távol-keleti gyártók vegyesen teljesítettek, a dél-koreaiak növelték az értékesítést, de a japánokat visszavetették a március 11-i földrengés és szökőár következményei. A Suzuki júniusban 13 837 autót adott el Európában, 14,9 százalékkal kevesebbet, mint tavaly júniusban, a piaci részaránya 1,1 százalékra romlott a tavaly júniusi 1,2 százalékhoz képest.

Az első félévben a Suzuki 91 301 autót adott el a földrészen, 8,3 százalékkal kevesebbet a tavalyi első félévinél. Magyarországi bázisának köszönhetően jobban járt, mint egyes japán vetélytársai, amelyeknek júniusban 25-40 százalékkal is elmaradt az európai értékesítése az egy évvel korábbitól.

2011 első félévét vizsgálva is VW-csoport az első 1,673 millió autó értékesítésével, ami hat százalékkal magasabb, mint tavaly. A PSA áll a második helyen 958 ezer autóval, de a francia gyártó hét százalékos visszaesést produkált. A Renault-t és Daciát magában foglaló Renault-csoport 700 ezer kocsit adott el hat hónap alatt, ami ugyan a harmadik helyre jó, de 10,5 százalékkal kevesebb, mint egy éve.

*Az Európai Unió 27 tagországa, plusz Izland, Svájc és Norvégia.