100 000 fős tagságával a Porsche Club of America (PCA) a világ legnagyobb Porsche-klubja. A társaság ezért nem is akármilyen rendezvényekkel szokta észrevetetni magát, az évenkénti találkozókon a tombola fődíja egy-egy új Porsche. De nem idén.


A július 31. és augusztus 7. között zajló eseményen egy oldtimert sorsolnak ki a tagok között. Szép klasszikus Porschét lehet találni, hiszen a gyár információ szerint az általa eddig gyártott autók 70 százaléka ma is működőképes, de ez a mostani így is különleges.

A PCA által kiválasztott 1973-as 911 T Coupét ugyanis a Porsche erre szakosodott részlege újította fel. Szó se róla, szükség is volt rá, mert lerobbant állapotban volt, ahogy fogalmaznak, találtak benne házilag készült alkatrészeket, sőt még madárfészket is. Igazából nem is felújítás zajlott, hanem szinte újjáépítés. Eredeti eszközökkel és alkatrészekkel dolgoztak, így olyan, mint újkorában. Vagy még jobb is.

Az egyéves teljes felújítás során a legutolsó csavart is ellenőrizték és ha kellett, cserélték, ugyanakkor a karosszériát már a mai technológiának megfelelő korrózióvédelemmel látták el.

38 éves létére ma is helytállna a forgalomban, köszönhetően hathengeres motorjának. A léghűtéses boxer 140 lóerős, amivel sportkocsi 205 km/órás sebességre képes. Kérdés azonban, hogy az új tulajdonos erről meg is győződik-e, hiszen bár az autó túl szép ahhoz, hogy csak kiállítsák, viszont biztosan túl drága, hogy közúton tegyék kockára az épségét.