Nem makulátlan az orosz rendőri állomány

Nem makulátlan az orosz rendőri állomány

Összesen 30 autólopásra szakosodott bűnbandát leplezett le Oroszországban a belügyminisztérium belbiztonsági főigazgatósága, s e bandák közül tizenkettőnek a tevékenységében 160 rendőr, köztük hét különféle szintű rendőri vezető vett részt – jelentette az orosz sajtó csütörtökön az igazgatóság vezetője, Jurij Draguncov tájékoztatására hivatkozva.

A korrupcióellenes művelet során a leleplezett bandáknál összesen 3533 ellopott autót találtak meg.
A megvesztegetett rendőrök Draguncov beszámolója szerint a legváltozatosabb módszereket alkalmazták: voltak, akik a rendőri rádióforgalmat lehallgatva figyelmezették a tolvajokat a járőr közeledésére, de akadtak olyanok is, akik maguk is részt vettek a kocsik eltulajdonításában.

Kalmükföldön egy igazoltatásnál akadtak rá egy igen drága lopott kocsira. Egy belügyi nyomozó is utazott benne: az ő segítségével vitték a Moszkvában lopott autót Ingusföldre.   A leggyakrabban az volt a korrupt rendőrök dolga, hogy a lopott autókat akadálymentesen átsegítsék a különféle rendőri ellenőrző pontokon, vagy hogy segédkezet nyújtsanak a jármű legalizálásában.

Draguncov azt mondta, ezek a munkatársak diszkreditálják az egész orosz rendvédelmi rendszert, és megígérte, hogy ezúttal a 160 fő közül egy sem ússza meg a megfelelő büntetés nélkül, függetlenül rangjától.

Oroszországban számos felmérés szerint a lakosság a rendőrséget és a bíróságokat a legkorruptabb szervek között tartja nyilván. Alig telik el nap, hogy a sajtó ne leplezne le velük kapcsolatos botrányt.

Az egyik legemlékezetesebb a tavaly decemberben Kuscsovszkajában történt 12-szeres gyilkosság volt, amelynek kapcsán kiderült: a faluban bűnbanda tartotta éveken át rettegésben az embereket, de soha semmi nem történt, mert a rendőröket és az ügyészeket a helyi őrstől kezdve egészen a megyei szintig megvesztegették.

A bűnbanda jobbkezének tekintett Szergej Cepovjazt, aki a helyi önkormányzat képviselője is volt, csütörtöki jelentések szerint bizonyítékok hiányában szabadlábra helyezték, noha ismert, hogy a tömeggyilkosság kapcsán aktívan részt vett a nyomok és a fegyverek eltüntetésében. A Komszomolszkaja Pravda szerint a faluban újra rettegnek, attól félnek, hogy Cepovjaz most bosszút áll azokon, akik az ügyben vallomást tettek.

Forrás: MTI