Májusban friss hírként közöltük, hogy a világ egyik legszigorúbb iszlám országában Szaúd-Arábiában mozgalom indult a nők jogainak kiszélesítésért. Van miért harcolniuk, hiszen többek között az autóvezetés is tilalom alá esik, sőt nem csak a helyiek, az ország területén a külföldi nők sem ülhetnek volán mögé.

Az eset kezdetekor Manal as-Saríf tett fel egy felvételt a YouTube videomegosztó portálra, amelyen gépkocsit vezet az ország keleti részében lévő Hobár városban, és arra biztatott másokat, hogy kövessék példáját.

Később őrizetbe vették és kisebb huzavona után a dammani börtönben találta magát. Erre várható volt, hogy történjen valamilyen szintű összefogás, és az országban élő nők  harcolnak majd a gázpedáltaposás jogáért.


Történt is, de kevésbé logikus és komoly lépés, mint amilyenre számítani lehetett. Az összefogás első számú célpontja a Subaru lett, a szaúdi nők nyílt levélben fordultak a céghez, hogy országukban hagyjon fel a kereskedéssel. Ezen felül internetes aláírásgyűjtés is indult az ügyben, amihez már több mint 50.000 szimpatizáns csatlakozott.

Miért pont a Subaru? A többi nagy gyártó is kapott nyílt levelet, de a jogi aktivisták inkább a japán márkára fókuszálnak, úgy vélik a Subaru marketing szempontból a gyengébbik nemet tartja inkább szem előtt.


A cél nemes, és amíg vannak hasonló akciók, legalább a köztudatban marad a probléma, még akkor is ha egy ilyen keményen vallásos iszlám ország vezetése inkább törik, mint hajlana.