Új villanyautót mutatott be a General Motors a Környezetvédelmi Világnap alkalmából. Az amerikai gyár Indiában, a jövő várhatóan egyik legnagyobb villanyautós piacán állította ki a Chevrolet Beat Electric modellt. A demonstrációs jármű karosszériája a nálunk Chevrolet Sparkként forgalmazott modellel azonos. Utóbbi név jobban is illene, hozzá, hiszen az szikrát jelent, míg Beat magyarul ritmust.

Kis villanyautó a Chevrolet-től 1
Kis villanyautó a Chevrolet-től 2

Kis villanyautó a Chevrolet-től

Kis villanyautó a Chevrolet-től

Kis villanyautó a Chevrolet-től 7
Kis villanyautó a Chevrolet-től 8
Kis villanyautó a Chevrolet-től 9
Kis villanyautó a Chevrolet-től 10
Fotó megosztása:
Kis villanyautó a Chevrolet-től 11


Az elektromos Beat egy folyamatban lévő projekt része, amelynek középpontjában az elektromos járművek nagyvárosban történő használatának megvalósíthatóságának tanulmányozása áll.

Az akkumulátoros kisautó 130 kilométert képes megtenni egyetlen feltöltéssel, a telepeket hagyományos 230 voltos hálózatról nyolc óra alatt lehet 100 százalékos állapotba hozni. A 300 cellás, vízhűtéses lítium-ion akkumulátor 270 kilót nyom, -20 és plusz 45 fokos hőmérsékleten is működőképes.  

A jármű motorja 45 kW teljesítményre képes, ami 60 lóerőnek felel meg, vagyis városi használatra még a súlyos akkumulátorokkal is alkalmas.  Sebességváltó nincs, az elektromos motor közvetlenül a kerekeket hajtja.

India mellett, Kínában, Koreában és Németországban is vannak kutatási céllal forgalomba helyezett flottái a General Motorsnak. Az itt szerzett tapasztalatok segítenek az elektromos motorok, az akkumulátorok, a töltőrendszerek és általában a járművillamosítás fejlesztését.