Új villanyautót mutatott be a General Motors a Környezetvédelmi Világnap alkalmából. Az amerikai gyár Indiában, a jövő várhatóan egyik legnagyobb villanyautós piacán állította ki a Chevrolet Beat Electric modellt. A demonstrációs jármű karosszériája a nálunk Chevrolet Sparkként forgalmazott modellel azonos. Utóbbi név jobban is illene, hozzá, hiszen az szikrát jelent, míg Beat magyarul ritmust.


Az elektromos Beat egy folyamatban lévő projekt része, amelynek középpontjában az elektromos járművek nagyvárosban történő használatának megvalósíthatóságának tanulmányozása áll.

Az akkumulátoros kisautó 130 kilométert képes megtenni egyetlen feltöltéssel, a telepeket hagyományos 230 voltos hálózatról nyolc óra alatt lehet 100 százalékos állapotba hozni. A 300 cellás, vízhűtéses lítium-ion akkumulátor 270 kilót nyom, -20 és plusz 45 fokos hőmérsékleten is működőképes.  

A jármű motorja 45 kW teljesítményre képes, ami 60 lóerőnek felel meg, vagyis városi használatra még a súlyos akkumulátorokkal is alkalmas.  Sebességváltó nincs, az elektromos motor közvetlenül a kerekeket hajtja.

India mellett, Kínában, Koreában és Németországban is vannak kutatási céllal forgalomba helyezett flottái a General Motorsnak. Az itt szerzett tapasztalatok segítenek az elektromos motorok, az akkumulátorok, a töltőrendszerek és általában a járművillamosítás fejlesztését.