415 km út újult meg idén 2 A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos szintű nagyfelületű útburkolat-javítások 2011-re tervezett első ütemét sikeresen befejezte – közölte a társaság, amely a napokban kezdi az ez évre tervezett javítások második ütemét.

Az ország valamennyi megyéjében végzett burkolatjavítási munkáira eddig összesen bruttó 10,8 milliárd forintot költött a cég. Ez 1,52 millió m2-nyi felületen mintegy 230 ezer tonna aszfalt bedolgozását jelentette összességében mintegy 415 km hosszúságú útfelületen.

A második ütemben 7 megyében nagyfelületű burkolatjavítás, valamint 12 megyében a 2010. évi rendkívüli időjárás (árvíz, belvíz stb.) okozta burkolatkárok helyreállítását végzik. A második ütem kivitelezése országszerte a napokban kezdődik. A felújításokra fordítható összeg 1,61 milliárd forint, amely 132 ezer m2 burkolat felületen 32,1 kilométernyi útszakaszt érint. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a felújítás második ütemét várhatóan a 2011-es év július közepéig fejezi be.

A társaság a kezelésében lévő 30 000 kilométernyi országos közúthálózat fenntartási és üzemeltetési feladatait látja el, de a társaság által végzett tevékenység nemcsak burkolatfenntartásból áll, ezen felül tevékenységi köre kiterjed az országos közúthálózat üzemeltetési, fenntartási és karbantartási munkáira is. Így a forgalomra veszélyes növényzet eltávolítása, a kaszálás, a vízelvezető rendszerek karbantartása, útellenőrzés, a forgalomtechnikai jelzések kihelyezése, az útburkolatjel festés, télen a hó eltakarítási, síkosság-mentesítési feladatok ellátása.