Rekordot rekordra halmoznak a világ vezető luxusautó márkái a prémium kategóriás autók keresletének erőteljes növekedése miatt. A luxuskocsik piaca elsősorban Kínában bővül rohamléptekkel.

A magyarországi gyártásának bővítésére készülő Audi minden eddiginél jobb első negyedévet zárt Kínában. Amerikában pedig annyi kocsit adott el márciusban, mint amennyit korábban még soha az év harmadik hónapjában, azután, hogy már az előző két hónapban is rekordszámú autót értékesített ott.

A Volkswagen-csoporthoz tartozó ingolstadti autógyár világszerte 125 ezer kocsit adott el márciusban, 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az első negyedévben 18 százalékkal 312 ezerre nőtt a forgalma.

A BMW is rekordszámokkal dicsekedhet: eladásai 15 százalékkal nőttek 134 ezerre, az első három hónapot tekintve pedig minden idők legjobb első negyedévét zárta a vállalat, 382 ezer kocsit adott el világszerte, 21 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Az ugyancsak magyarországi gyártásra felkészülő Mercedes 280 ezer kocsit értékesített, 13 százalékkal többet, mint tavaly az első negyedévben. Ugyanakkor tíz százaléknál kisebb mértékben nőtt az eladott új Mercedesek száma márciusban, ilyen visszafogott növekedésre majdnem másfél éve nem volt példa.

A Rolls-Royce is jól indította az évet: január-március között 723 autója kelt el, míg egy évvel korábban csak 279.

Forrás: MTI