Tíz százaléknál kisebb mértékben nőtt az eladott új Mercedesek száma márciusban, amire majdnem másfél éve nem volt példa. A Kecskeméten gyárat építő társaság kedden közölt adatai szerint márciusban világszerte 118 357 Mercedes gépkocsi kelt kel, ami ugyan 7,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál, de elmarad a márkától megszokott lendülettől. Az előző 16 hónapban a Mercedes forgalma végig százalékosan kétszámjegyű mértékben bővült.

A német Daimler valamennyi márkáját – a Mercedes mellett a Smart, az AMG és a Maybach kocsikat is – együttvéve 129 622 darabot adtak el márciusban. Ez 7,6 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, és ugyancsak némi lassulást jelez az értékesítésben. Ugyanakkor az első negyedév egészét tekintve tekintélyes, 12,4 százalékos éves szintű növekedést ért el a társaság, három hónap alatt összesen 305 533 autót adtak el. A legtöbbet, 53 ezret az Egyesült Államokban. A második számú piac Németország, a harmadik pedig Kína.

Németországban viszont márciusban 6,2 százalékkal csökkentek az eladások, és visszaesés volt Japánban is, ahol a természeti katasztrófa miatt márciusban már egyenesen zuhant az értékesítés; a három hónapot együttvéve 11,4 százalékkal kevesebb kocsit adott el a Daimler, márciusban pedig 22,5 százalékos volt a csökkenés.

A társaságnál azonban arra számítanak, hogy az idén értékesítési rekordot érnek el, számos új modell bevezetése és a konjunkturális helyzet javulása révén.

Tavaly összesen 1,9 millió gépjárművet adott el a Daimler, köztük 1,3 millió személygépkocsit. A darabszám 22 százalékkal nőtt 2009-hez képest. Az árbevétel 24 százalékkal 97,8 milliárd euróra nőtt. Az adózott nyereség 4,7 milliárd euró volt az egy évvel korábbi 2,6 milliárdos veszteség után.

Forrás: MTI