Az indiai Tata Motors autógyár létesítését fontolgatja Kolozsváron, és már fel is vették a kapcsolatot a Kolozs megyei önkormányzat vezetésével. Román hírportálok azt is tudni vélik, hogy a Tata a Nano kisautókat gyártaná Romániában, tervek szerint a jucui (Nemeszsuk) Tetarom ipari parkban, ahol többek között a Nokia is tevékenykedik.


A Nano világ legolcsóbb kisautója, amelyet egyelőre Indiában forgalmaznak 2009 közepe óta. Első lépcsőben évi 350 ezer darabot gyártanak. Az erősen minimalista stílusú autó 33 lóerős, 634 köbcentis, és 100 kilométeren öt liter üzemanyagot fogyaszt. Alapmodellje mindössze 100 ezer rúpiába, vagyis nagyjából 400 ezer forintba kerül.

A társaság korábbi közlése szerint 2011 vége felé az export is megindul Afrika, Kelet-Európa, Délkelet-Ázsia és Latin-Amerika felé.  A Nano exportváltozatát 2009-ben a genfi autószalonon mutatták be, de még nem árusítják Európában, jóllehet az alapmodellt jócskán feljavították, hogy eleget tegyenek a szigorú uniós biztonsági és emissziós előírásoknak.

Az Európának tervezett modell robusztusabb, és kevésbé üzemanyag-takarékos lesz, mint indiai változata, és hozzávetőleg hat-nyolcezer dollárba (1,2-1,5 millió forint) kerülhet.

Forrás: MTI