Évente mintegy félmillió autós fizet magasabb kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjat időlegesen azért, mert biztosítóváltáskor nem vagy hibásan adta meg az előző biztosításának a kötvényszámát – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) az MTI-vel.

Jogszabály írja elő 2007 óta azt, hogy a biztosítók egy központi rendszerben tartsák nyilván a kötelező biztosítási szerződések bonus-malus adatait. A BOMA nevű adatbázis létrehozását az indokolta, hogy biztosítóváltáskor ne az ügyfelek menjenek a korábbi biztosítójukhoz a bonus-malus igazolásért, hanem az új biztosító kérhesse le az adatot.

A lekéréshez azonban meg kell adni a korábbi szerződés kötvényszámát, így ha azt nem vagy pedig hibásan adja meg az ügyfél, akkor az új biztosító nem kapja meg a szakzsargonban kárelőzménynek hívott adatokat, és kénytelen a legrosszabb, vagyis a malus 4-es fokozatba besorolni az ügyfelét.
 
Ez a besorolás azonban csak időleges, mivel ha az ügyfél megadja a kötvényszámot, és tisztázódik a valós besorolása, akkor a biztosító visszatéríti a díjkülönbséget.

Forrás: MTI