Esetleges üzemanyag-szivárgást okozó különböző hibák miatt összesen 1,7 millió járművet hív vissza a Toyota, főként Japánban. A beszámoló szerint az üzemanyag klórtartalma porózussá teheti az üzemanyag-szivattyú és az üzemanyag-vezeték egy részét.

A világ vezető autógyártójának szerdai bejelentése szerint  több modellt is visszahívnak, köztük a Lexus IS és GS modelleket Észak-Amerikában, az Avensis szedánt pedig Európában. Az Avensis modellek közül a 2,0 és 2,4 literes hengerűrtartalmú benzines modellekre vonatkozik a visszahívás, azokra, amelyek 2000 júliusa és 2008 szeptembere között készültek.

A hibákkal kapcsolatban eddig nem jelentettek balesetet – közölte a cég, amely Japánból több mint 140, Észak-Amerikából 75 panaszt kapott. A visszahívásokra legnagyobb arányban Japánban kerül sor, ahol közel 1,3 millió járművet érint a Toyota akciója.

Ez a második legnagyobb visszahívás a belföldi piacon a japán járműipar történetében. A legnagyobb szintén a Toyota 2005-ös akciója volt, amikor több mint 1,3 millió Corollát hívtak vissza. A Toyota világpiaci eladásai a vártnál nagyobb mértékben, 8,37 millióról 8,418 millió járműre nőttek 2010-ben, és ezzel a japán társaság továbbra is a világ első számú autógyártója. A Toyota decemberben jelentette be, hogy 2011-ben összesen 8,61 millió autót szeretne eladni.

Forrás: MTI