Egyelőre nincs hivatalos bejelentés Kimi Räikkönen idei versenyzéséről, de Steve Robertson elárult ezt-azt. Ahogy a menedzser fogalmazott, védence 2011-ben is “határozottan versenyezni fog” a rali-világbajnokságon. Robertson ezzel szerette volna lezárni a pletykákat, amelyek arra utaltak, hogy a finn esetleg felhagy a versenyzéssel édesapja karácsonykor bekövetkezett váratlan halála miatt.

Bár idén már a második idényét teljesítheti a WRC-ben, bajnok biztosan nem lesz, mert mint kiderült, nem indul az összes versenyen. A privát szponzorai ugyanakkor legkevesebb 10 versenyen lehetővé teszik indulását.


“Kimi biztosan versenyez idén. A történetek arról, hogy semmit nem csinál, nagyon távol vannak a valóságtól. De az ő korlátozott tapasztalatával, talán jobb neki, ha további teszteken vesz részt, miközben a többiek versenyeznek” – tette hozzá Robertson.
Kétféle feltételezésünk van a versenyek kihagyására, az egyik pénzügyi, a másik sportszakmai. Ha nagyobb összeg hiányzik Räikkönen költségvetéséből, akkor biztosan a három Európától legtávolabbi versenyt hagyja ki, e szerint Mexikóban, Argentínában és Ausztráliában nem indul. Ezek árából bőven futja tesztekre Európán belül.

Ha sport szempontjából nézzük, akkor azt kell gondolnunk, hogy a finn idén azokat a helyszíneket hagyja ki, amelyeken nincs tapasztalata, és olyan helyekre összpontosít, amiket már jobban ismer, így jobb eredményben bízhat. Ekkor is kihullik Argentína és Ausztrália, de Mexikóban 2010-ben indult, így ebben az esetben az olasz vagy a görög verseny maradhat ki, amelyek tavaly nem szerepeltek a naptárban.

Van egy harmadik variáns is, Räikkönen kipuhatolja az FIA-nál a 2012-es naptárt, és azokat a versenyeket húzza ki, amelyekből nem tanulhat, mert a rotációs elvnek megfelelően nem szerepelnek majd a jövő évi sorozatban. Mi az első variációra szavazunk.

Az évadnyitón, Svédországban viszont biztosan ott lesz Räikkönen, mivel szerepel a nevezők között. Bár a Citroëntől kapja a teljes kiszolgálást, saját, ICE 1 Racing WRC csapatnévvel nevezett a február 11-én induló futamra. A pilóta az új szabályoknak megfelelő DS3 WRC-t hajt majd.