Állítólag az első Lexus IS-ben azért volt soros hathengeres benzinmotor, mert a japánok nem akartak hibázni és az IS-t a kategória legjobbjáról, a BMW 3-asról mintázták. Csakhogy az IS második generációjában már V motorok szerepeltek, a pletykák szerint azért, mert a Lexusnál rájöttek, hogy az jobb, a BMW a hagyományai miatt tesz meg mindent, hogy életben tartsa a csak általa (na meg a Volvo és az Epicában a Chevrolet által) használt megoldást. A japánoknak viszont a sorhat nem jelentett semmit.

Kisebb, olcsóbb, hatékonyabb az új motor

Kisebb, olcsóbb, hatékonyabb az új motor


Most úgy tűnik, a BMW is új utat keres magának. Bemutatkozott az új X1 xDrive28i. Bár a neve ugyanaz, mint az eddigi modellnek, de a technika gyökeresen megváltozott. Az eddigi 3,0 literes, hathengeres szívómotor helyett már 2,0 literes, négyhengeres turbómotort rejt.

Nem akarták a véletlenre bízni az új motor sikerét a BMW-nél, így az szinte minden tekintetben übereli elődjét, persze ehhez a BMW motortechnikájában elérhető összes újdonságot meg is kapta. Míg a korábbi 258 lóerős, az új 28i teljesítménye csak 240 LE. Viszont a korábbi 310 newtonméter nyomaték helyett 350 Nm-t produkál a motor és nem 2600-tól, hanem már 1250-es fordulatszámtól.

Ennek köszönhetően jobban is szalad. Álló helyzetből az új X1 xDrive 28i 0,7 másodperccel hamarabb, azaz 6,1 másodperc alatt éri el a százas tempót. Végsebessége a korábbi 230 helyett 240 km/óra. Köszönhetően annak is, hogy az új motorral az a modell harminc kilóval könnyebb (1655 kilót nyom), a fogyasztása is sokkal kedvezőbb. A szabvány szerint a négyhengeres motorral 7,9 liter az X1 átlagfogyasztása, ami másfél literes megtakarítást jelent.

Most már csak az a kérdés, hogy a BMW csúcslaborjában tudták-e reprodukálni a soros hathengeres vérpezsdítő muzsikáját, mert akkor biztosan senkinek nem lesz aggálya a fejlesztés ellen, ahogy a fronthajtású BMW is simán megy majd át a vevőkhöz, hiszen az Egyes BMW tulajdonosok 80 százaléka most is azt hiszi, hogy autója fronthajtású. Ez csak az első új motorvariáció, de hamarosan újabbak jöhetnek.