Felavatták a több mint 400 millió forintos beruházás keretében felújított, az ország és Európa egyetlen állandó közúti kiállítását, a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményt. Az európai uniós pályázaton elnyert összegből a tulajdonos Magyar Közút Nonprofit Zrt. kibővítette és teljesen modernizálta a múzeumot.


Az 1974-ben megnyitott gyűjtemény az út- és hídépítés történetét mutatja be az ókortól egészen napjainkig. A szabadtéri bemutatón az útépítés eszközei, gépei találhatóak, míg a szakma érdekességei, ritkaságai immár a közelmúltban teljesen megújult és kibővített belső kiállításon kapnak helyet.

Európai uniós pályázati forrás bevonásával, több mint 400 millió forintból új kiállítási csarnok épült, fejlesztették a parkot és a külső kiállító területet, tematikus gőzgép-bemutatóhelyet alakítottak ki. A megújult szabadtéri kiállítás az útépítő gépeken – aszfaltozó gépek, hómarók, hóekék -, mérföldköveken, jelzőtáblákon, kilométerköveken keresztül kalauzolja a múzeum vendégeit.

Több mint 4000 térkép, csaknem 200 tekercs eredeti film és különböző képzőművészeti alkotások mutatják be a közutas szakma érdekességeit. Aki behatóbban is érdeklődik az útépítők munkája iránt, a több mint 12 000 kötetes könyvtárban tanulmányozhatja a szakmát.


A múzeum fejlesztésén kívül a pályázat keretében a MÁV Nosztalgia Kft. szakemberei elvégezték Közép-Európa legnagyobb úthengergyűjteménye legbecsesebb darabjának, a filmfőszerepet játszó “Józsi úthengerének” teljes körű felújítását is. A látogatók ezentúl interaktív elemként használhatják, felülhetnek rá, kipróbálhatják egy működő hatalmas gőzgép erejét. A tervek szerint minden hónap első szombatján fogják felfűteni az úthengert, amely bárki számára kipróbálható lesz.

“Fontos szempont volt számunkra, hogy olyan formában ismertessük meg a hozzánk látogató gyerekeket a szakmával, az útépítés történetével, hogy az számukra élményszerű legyen, és ne egy egyszerű múzeumlátogatáson, hanem egy szellemi kalandon vegyenek részt. Ezt az élménygyűjtést szolgálja új út- és hídépítő műhelyünk is” – fogalmazta meg céljait Szászi András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményének vezetője.