A Mitsubishi Motors Corporation bejelentette, hogy 15 európai országban* megkezdi új generációs elektromos hajtású modellje, az i-MiEV európai változatának forgalmazását. A Mitsubishi az európai piacra szánt i-MiEV gyártását már tavaly októberben megkezdte.

* Elsőként Ausztria, Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország kereskedéseiben tűnik fel a villannyal működő kisautó.

Ugyanakkor az első 15 ország mellett Finnországból, Szerbiából, Törökországból és Szlovéniából is sokan érdeklődnek az autó piaci bevezetésével kapcsolatban. Éppen ezért az MMC azt tervezi, hogy a közeljövőben ezekbe az országokba is szállít majd autókat; ezekkel együtt 19-re emelkedik azon európai országok száma, ahol a vállalat forgalmazza az i-MiEV-t. A bővítés ezzel sem zárul le, de az olyan országok, mint Magyarország, ahol az állam abszolút nem támogatja az ilyen modellek terjedését és infrastruktúra sincs hozzájuk, utolsóként kaphatnak majd. 2011 vége előtt minden bizonnyal nem jelenik meg nálunk.

Az i-MiEV-ből, amelyet a Peugeot és a Citroën is forgalmaz, saját márkaneve alatt az első kiszállítások megkezdése után három hónappal már 2500 kelt el a világon. Európában az ára 33 000-35 000 euró, azaz nagyjából 9,5 millió forint.

A már általunk is kipróbált i-MiEV motorja 64 lóerős, míg maximális nyomatéka 180 Nm. A kocsi 160 kilométernyi távolságot tud megtenni egyetlen feltöltéssel, ami hét órát vesz igénybe 200 V-os hálózatról, ugyanakkor 80 százalékos töltöttségi szintet már 30 perc alatt el lehet érni.