A tél beköszöntével hónapokra búcsút mondhatunk a száraz utaknak, helyüket a havas, latyakos, csúszós aszfalt veszi át. Hiába vagyunk elővigyázatosak, biztosak a képességeinkben, előfordulhat, hogy mindennek ellenére balesetet szenvedünk vagy okozunk.


A megnövekedett csúszásveszély a legtapasztaltabb vezetőket is nehéz helyzetbe hozhatja, ezért nem érdemes a téli garnitúrán spórolni – figyelmeztet friss közleményében a K&H biztosító. A téli útviszonyok megnehezítik az autóvezetést és jelentősen fokozzák a balesetek kockázatát.

A rendőrség tájékoztatása szerint egy 50 km/órával haladó gépjármű optimális féktávolsága száraz úton kb. 8 méter. Vizes úton ez a féktávolság már 16 méterre nő, havas úton 32 méter, jeges, csúszós úton ez az érték már nyolcszoros: 64 méter lehet. Még nagyobb a baj, ha autónkat nem szereltük fel téli abroncsokkal.

A téli gumi anyagát és mintázatát a hideg, csúszós útfelületnek megfelelően alakítják ki. Mély, sűrűn elhelyezkedő bordái biztosítják a hideg évszaknál megnövekedett csapadék elvezetését, valamint a kapaszkodást havon, jégen. A nyári abroncs anyaga túl keménnyé, rideggé válik a hidegben és csökken a gumik teljesítőképessége.

“Elkerülni ugyan nem tudjuk a téli időszak okozta kiszámíthatatlan útviszonyokat, de felkészülhetünk. A nyári gumikat egészen más körülményekre tervezték, ezért érdemes őket helyettesíteni a jelenlegi évszaknak megfelelő abroncsokkal. Bár a téli gumik beszerzése jelentős költséggel jár, a saját és utastársaink, valamint akár a gyalogosok élete is függhet tőle. A csúszásveszély valós és sajnos minden évben találkozunk olyan autótulajdonossal, aki utólag bánja, hogy nem cserélte le az abroncsokat” – véli Hangyási István, a K&H Biztosító kárrendezési vezetője. “A téli gumi használatával és megfontolt, türelmes vezetéssel nagyon sokat tehetünk a balesetek elkerüléséért.”

Úgy legyen!