Japánban bemutatkozott a harmadik generációs Vitz, a nálunk Yarisként ismert modell, amelyből eddig 3,5 millió darab fogyott. Az új Yaris sok tekintetben a Lexusnál már használt éles formákból építkezik, de teszi mindezt úgy, hogy elődje alapvető arányait nem hazudtolja meg.


Az új modell 3885 milliméter hosszú, ami kerek tíz centiméteres bővülést jelent. Ez azonban elsősorban a látványra ment el, mert a tengelytávolság csak ennek felével, 50 mm-rel nyúlt. Az utastér mérete 35 milliméterrel gazdagodott, aminek a hátul ülők örülhetnek, hiszen ezt a növekményt egy az egyben a hátsó lábtérben találjuk. Jobb sorsa lesz a vezetőnek is, akinek a korábbinál tágabb határok között állítható az ülése, hosszirányban és magasságban is.

A csomagtartó méretét nem árulta el a Toyota, de azt igen, hogy 145 milliméterrel mélyebb, ugyanakkor két részre osztották és a mélyebb rekesz egy pluszfedél felnyitása után használható. Azt azonban homály fedi, hogy mindezt a pótkerék megtartása mellett érték el, vagy annak kihagyásával.

Új Toyota Yaris 3,7 l fogyasztással 3


Világújdonság, hogy a Vitz első-oldalsó ablakai UV-szűrősek, képesek az ultraviola sugárzás 99 százalékának kiszűrésére. Az is újdonság, hogy az autót egyetlen első ablaktörlővel gyártják, és erre szerelik az ablakmosó fúvókát.

Japánban háromféle benzinmotor kerül a kocsiba, 1,0, 1,3 és 1,5 literes hengerűrtartalmakkal és sorban 69, 94, és 108 lóerős teljesítménnyel. Főként fokozatmentes, automata sebességváltóval társítják a motorokat, de a legerősebbhez van manuális szerkezet is. Ugyanakkor nemcsak elsőkerék-hajtással, de 4×4-es konfigurációval is kapható az autó. A legtakarékosabb variáns a motorleállító rendszerrel szerelt 1,3-as, amely átlagosan beéri 3,77 liter benzinnel is.  

Európában várhatóan a jelenleg is használt motorokkal mutatkozik be jövő év elején a Yaris, vagyis az 1,0 és 1,33-as benzinmotorok mellett 1,4-es turbódízel várható és csak elsőkerék-hajtás választható.
Az új Yaris különös könnyen manőverezhető lesz városi környezetben, mivel fordulókörének átmérője mindössze kilenc méter.

Az új Toyota Yaris premierje várhatóan a 2011-es Genfi Autószalonon lesz februárban.