Az Országgyűlés hétfőn este a kormánypártok, valamint a Jobbik és az LMP igen, illetve a szocialista képviselők nem szavazatai mellett fogadta el a közlekedési ágazatot érintő változtatásokat.


A zárószavazás előtti pillanatokig változó törvényjavaslat végleges szövege alapján a közúti ellenőrzés során a gyorshajtás vagy a biztonsági öv használatának elmulasztása, illetve a tilos jelzésen való áthaladás és az ittas vezetés esetén is 10 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki. Az így beszedett pénz nem a rendőrség kasszájába kerül, az a központi költségvetést erősíti.

A rendőrök ezentúl a közúti ellenőrzés esetén a járművet a bírság, illetőleg a pénzkövetelés biztosítás megfizetéséig visszatarthatják, de akkor is így járnak el, ha kiderül, hogy az autóvezetőnek vagy az üzemben tartónak közigazgatási bírság tartozása áll fenn. Mindezt egyszerűen ellenőrizhetik majd a rendőrök, mert felállítják a központi közlekedési közigazgatási bírságnyilvántartást.

Visszatartják az autóját annak, aki nem fizet 3


Mindez lehetőséget biztosíthat a külföldiek büntetésének behajtására is, hiszen eddig a kapott csekket be nem fizetve is simán tovább autózhattak, külföldről a legtöbb esetben sikerült behajtani a büntetést. Ugyanakkor a magyarok fizetési hajlandóságán is javíthat, hiszen pl. egy fix kamerával rögzített gyorshajtás után postázott – majd be nem fizetett – büntetés kiugrik a közúti ellenőrzésnél.

A képviselők döntése értelmében a közlekedési hatóság engedélye alapján zárt rendszerű elektronikus formában, interneten keresztül is elvégezhető a közúti járművezetői tanfolyam elméleti képzése. Újdonság az is, hogy a járművezetői vizsgabiztosok, szakoktatók és iskolavezetők képzése szakirányú műszaki felsőfokú oktatási intézményekbe kerül.

Visszatartják az autóját annak, aki nem fizet 4


A törvény emellett megtiltja mindenféle reklámhordozó elhelyezését a közutak közvetlen környezetében, illetve a lakott területen kívül az úttest mellett is. A tilalom utóbbi esetben csak a négy négyzetméternél kisebb reklámtáblákra, valamint a benzinkutak cégjelzéseire és a közlekedés biztonságát szolgáló közérdekű tájékoztatásokra nem vonatkozik. A közlekedési hatóság a rendelkezéseket megszegő ingatlantulajdonosokat a szabálytalanul elhelyezett reklámok eltávolítására, illetve félmillió forintos bírságra kötelezheti.

A változtatások az autóbusz- és vasúttársaságok számára is lehetővé teszik az elektronikus biztonságtechnikai felvételek készítését a járműveken és a megállókban. A jogalkotók ettől alkalmazottjaik és az utasok, valamint a vagyontárgyak és poggyászok biztonságát remélik.

A jogszabályban rögzítik, hogy a szolgáltatók csak a bíróság, illetve más hatóság számára adhatják át az általuk készített felvételeket, a hatósági eljárásra ki nem kért felvételeket pedig legfeljebb három napig őrizhetik meg. A felvételkészítés minden esetben csak akkor engedélyezett, ha a jogsértések más eszközökkel nem deríthetők fel, illetve megelőzésükre nincs más mód.

Forrás: MTI