A Mercedes megkapja a Renault-Nissan új dízelmotorját, ez is része annak a szerződésnek, amelyet még idén korábban kötött a két autógyár, de csak most kezdenek körvonalazódni a pontos részletei. A francia-japán gyártó 1,6-os, 130 lóerős dízelmotorját a németek a többek között Magyarországon is készülő új A- és B-osztályos modellekben használják majd.

Közös lesz a következő smart

Közös lesz a következő smart

Közös lesz a következő smart


Cserébe a stuttgarti gyár 2,0 literes négyhengeres, illetve V6-os és V8-as benzinmotorokat adna. Utóbbiak kerülhetnek a Nissan prémiummárkája, az Infiniti modelljeibe.

Nem arról van itt szó, hogy az egyik vagy másik gyártó nem tudná az így megszerzett motort maga is elkészíteni. A fejlesztési költségek így megoszthatók, és a Renault-nak sokkal inkább a négyhengeres, a Mercedesnek a nagyobb motorok terén van több tapasztalata.  

Ezen túlmenően a két gyár egy sor új három- és négyhengeres dízel, illetve benzines motoron dolgozik már közösen, amelyet mindketten használhatnak. Az 1,2-1,8 liter hengerűrtartalmú motorok bekerülnek az említett kisebb Mercedes-modellekbe, illetve a Renault Clio és Megane típusokba is.

Az együttműködés csúcsa persze a közös modellek elkészítése, ahogy azt már korábban elárulták. A következő generációs smart és Twingo ugyanis már közös lesz. A kétüléses változatokat – németet és franciát egyaránt – a Daimler gyártja majd, a négyszemélyes modelleket pedig a Renault. Ezen túlmenően a kis áruszállítóik következő generációja is egy platformra épül majd.