A kialakult időjárási helyzetre való tekintettel kérjük az útnak indulókat, hogy még a szokottnál is nagyobb odafigyeléssel legyenek saját maguk és a közúti közlekedésben résztvevők biztonságára. A csúszós, jeges utakon a biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Ne feledjük, téli gumival rövidebb a fékút is – fogalmaz a rendőrség friss közleménye.


Ha hosszú útra indulunk, tanácsos az induláskor a gépjárművet teletankolni, az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását leellenőrizni, hóláncot, ill. hólapátot vinni. Az előzőeken túl tanácsos némi ételről és italról, meleg ruházatról és meleg takaróról gondoskodni, ugyanis hóban történő elakadáskor vagy nagyobb torlódások esetén, ill. hosszabb úton ezek jó szolgálatot tehetnek.

Havas időben – különösen a hegyvidékeken – hasznos szolgálatot tehet a hólánc, melyet a hajtott kerekekre szerelhetünk fel, tegyük ezért be a csomagtartóba, ha van ilyen eszközünk. A garázsban hagyva keveset segíthet.

Téli útviszonyok között számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, s tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is jelentősen megnövekedhet. A téli időszak a gyalogosok közlekedésére ugyancsak nagyobb veszélyt jelent. A csapadékos, ill. csúszós úttesten a gyalogosok lassabban közlekednek, az eleséstől, az elcsúszástól való félelem eltereli a figyelmüket, s kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire.