Támad az ónos eső 2 Narancsriasztást adott ki a Dunántúl nagy részére és a dél-keleti országrészre a reggeli órákban az Országos Meteorológiai Szolgálat, mivel szerdán kiterjedt, tartós ónos esőre és intenzív havazásra kell felkészülni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért arra kéri a közlekedőket, hogy az adott térségekben csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú és a téli, jeges közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal. Indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utak állapotáról.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform osztályának reggel 7 órai jelentése alapján Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Baranya, Fejér, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében havazik, havas eső esik, illetve szállingózik a hó, latyakosak, vizesek és nedvesek az utak.

Vasvár, Körmend, Lenti és Nagykanizsa térségében, valamint Ajka és Veszprém környékén, továbbá Marcali és Szántód közelében havas és hókásás a burkolat. Nagyatád és Szekszárd térségében pedig ónos eső miatt szórják a burkolatot, itt több szakaszon kell jegesedésre számítani. A meteorológiai előrejelzések alapján szerda éjfélig a Dunántúlon és északon összességében 5-20 centiméter, de az Alpokalján és a Bakonyban 20 centiméter fölötti friss, úgynevezett tapadó hó is hullhat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra figyelmeztet, hogy amíg nem áll el az ónos eső, nem tudnak eredményes munkát végezni, mert a csapadék lemossa a jégről a sót, mielőtt az megolvasztaná.

Éppen ezért az ónos esővel keletkező jegesedéssel a társaság síkosságmentesítő járművei is lassabban bánnak el, mint a hóval. A cég szakemberei és munkagépei 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak.