Várhatóan az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány lesz minden idők legnagyobb számú kötelezőváltását hozó kampánya. Mostantól viszont még tudatosabbnak kell lennünk a kötelező-váltásnál: nem csak új biztosítónk kiválasztásánál, hanem már a legelső lépésnél: nem árt tudnunk, egyáltalán válthatunk-e novemberben.

Mikor nem válthatunk?


A kötelező biztosítást szabályozó törvény nem csak az idén január eleje és október vége között forgalomba helyezett kb. 40 000 új és kb. 400 000 használt gépjárművet vonja ki a korábban egységes, a január 1-jei biztosítási évfordulóval együtt járó novemberi váltási időszakból.

Novemberben nem lesz lehetősége biztosítót váltani azoknak sem, akik év közben jegyeztették be magukat üzemben tartónak és e miatt kellett kötelező biztosítást kössenek – mutat rá Simon Péter, a Biztosítók.hu Alkusz Kft. vezetője. A 2010 során örökléssel üzemben tartóvá váló autótulajdonosok szintén nem válthatnak novemberben.

Az új kötelező biztosítási törvény vezette be hivatalosan is, hogy a biztosító és az üzemben tartó közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik a kötelező biztosítást. Amennyiben egy autósnak idén közös megegyezéssel szűnt meg kötelezője, új szerződésének biztosítási évfordulója az új biztosítás kockázatviselésének kezdete + 1 év lesz, az autós nem válthat novemberben.

Nem mindenki kaphat új, olcsóbb kötelezőt 3


Speciális eset, de évente több mint félmillió autóssal megtörténik, hogy az előírttól számított 60. napig nem fizeti be kötelezője díját, így a biztosító nemfizetés miatt törli szerződését. Ilyenkor az autósnak biztosítási éven belül annál a biztosítónál kell ismét kötelezőt kötnie, ahol előző szerződése megszűnt.

Jó tudni, hogy bár itt az új szerződés kockázatviselési kezdete az a dátum lesz, amikor az autós új kgfb-szerződést köt, az új szerződés megörökli a nemfizetés miatt megszűnt korábbi szerződés biztosítási évfordulóját.  

Így elvben részt vehet a novemberi kampányban. Ugyanakkor van olyan biztosító is, ahol minden esetben új biztosítási évfordulót kap a díjnemfizetési okkal újrakötött szerződés. Biztosan új, évközi biztosítási évfordulója lesz viszont a díjnemfizetési okkal újra kötött szerződésnek akkor, ha a díjnemfizetéses törlés és az újrakötés között eltelt egy biztosítási évforduló. Így az ilyen ügyfelek sem lehetnek részesei a hamarosan kezdődő kampánynak.

Forrás: Biztosítók.hu