Indiában hamarosan megjelenik az első Suzuki-Volkswagen, amely igazából Škoda. Az Autocar indiai kiadásának beszámolója szerint a Suzuki Alto és a Suzuki Wagon R elkészül Škoda jelzéssel is, belépőszintű modellként a Volkswagen-csoport kínálatában.

A Suzuki indiai gyárai egyelőre teljes kapacitással üzemelnek, miután a japán gyár az indiai piacon 54 százalékos részesedéssel bír, ezért az autókat a Volkswagen chakani üzemében szerelik majd össze.

Azt már korábbi pletykákból tudjuk, hogy az autó ára alacsonyabb lesz, mint 400 ezer rúpia, azaz 1,9 millió forint. Amivel a Volkswagen-csoport legolcsóbb modellje lesz Indiában, ott jelenleg a 442 ezer rúpiába kerülő VW Polo, illetve a félmilliós Škoda Fabia vihető haza legkevesebb pénzért.

Európába nem kerül az olcsó Škodából, nálunk az új Volkswagen Lupóból készít miniautót a cseh gyár. Ugyanakkor a Lupo sem megy Indiába, mivel a vámok miatt rendkívül drága lenne.   

Az együttműködés alapját az adja, hogy tavaly decemberben a Volkswagen 19,9 százalékos részesedést vásárolt a Suzukiban. Akkor a cégvezetők úgy nyilatkoztak, az együttműködés kiterjed a fejlesztésre, a termelésre és az értékesítésre egyaránt. A VW a kisautók fejlesztésénél számít segítségre, a Suzuki viszont elsősorban a VW hibrid és elektromos járművekhez kapcsolódó technológiáira hajt.