Szépen alakul a statisztika, de messze még az év vége

Szépen alakul a statisztika, de messze még az év vége

Az elmúlt hétvégén (pénteken, szombaton és vasárnap) összesen 369 közúti közlekedési baleset történt Magyarország közútjain. Hét igazán szörnyű eset történt, amelyekben összesen heten vesztették életüket, továbbá 33 baleset súlyos, 74 könnyű sérüléssel végződött. Ezeken felül 255 személyi sérülés nélküli, anyagi kárral járó baleset is történt.

Továbbra is sokan közlekednek alkohol fogyasztása után, a közúti ellenőrzések során 236 esetben színeződött el a szonda.

Az ősz előrehaladtával egyre nagyobb szerepe lesz a közlekedésben az időjárásnak. Egyre rövidebbek a nappalok, ezzel párhuzamosan pedig nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő láthatóságra, a gyalogosok és kerékpárosok esetében a láthatóság fokozására, a gépjárművek esetében a tompított fényszóró bekapcsolására és használatára. Fontos, hogy elindulás előtt mindig ellenőrizzük a világítóberendezéseket.

További időjárásbeli sajátosság, hogy az állandósuló alacsony éjszakai és hajnali hőmérséklet miatt elérkezett az ideje a téli gumi használatának. A téli gumit nem hóra találták ki, használata elsősorban az alacsony hőmérséklettel van összefüggésben.  

Ne felejtsük el, hogy mostantól a nyári időszakban megszokottnál több csapadékra kell számítani, így nem árt az ablaktörlőket is ellenőrizni.