Cascóval lehet igazán spórolni a kötelezőn 2 A jövő hét végén induló idei kötelezőkampány előtt azt latolgatja a piac, hogy vajon lehet-e még olcsóbb az idén a kötelező biztosítás. Eközben igen kevés szó esik róla, hogy az igazán jelentős megtakarítást – akár évi 30-40 ezer forintot – azok élvezhetik, akik a kötelezővel együtt cascót is kötnek az autójukra – írja közleményében a kotelezo.hu alkusz.

A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a kampányban biztosított együttkötési kedvezményt nem mindenki használhatja ki. “Az idei kampányban várhatóan minden eddiginél kedvezőbb díj mellett juthat casco biztosításhoz, aki azt a kötelezővel együtt köti meg – ad előrejelzést Lantos Lóránt, a portál vezetője.  Az ilyenkor kínált együttkötési kedvezménnyel azonban csak azok élhetnek majd, akiknek meglévő cascójuk évfordulója az év végére vagy a jövő év elejére esik, illetve mindazok, akiknek még nincs ilyen biztosításuk.”

Míg 2005-ben még 120 ezer forint körül alakult a casco átlagdíja, addig ma az interneten már 80 ezer forint alatt jár ez az összeg, ami együttkötés esetén a kampányban további kedvezményekkel is csökkenthető lesz. Aki évekkel ezelőtt, magasabb áron kötött cascót, az a jelenleg már sokkal kedvezőbb díj mellett is biztosítani tudja majd autóját. Fontos azonban tudni, hogy meglévő casco szerződést az adott autóra csak évenként egyszer mondhat fel a tulajdonosa, és ezt a biztosítók is egyre komolyabban veszik.

Arra azonban több biztosító is lehetőséget ad, hogy februárban vagy akár márciusban lejáró casco cseréjére már a kötelezővel együtt, egy úgynevezett halasztott hatályú szerződést kössön.

A cascoárak zuhanása ellenére azonban továbbra sem valószínű, hogy jelentősebb új réteg fog a jövőben cascót kötni. A hazai autósoknak jelenleg csupán az ötöde rendelkezik ilyen biztosítással, és a lízing- és az új autók piacának összeesésével számuk az idén még tovább csökkent. A cascót kötni nem kívánó autósok leginkább még mindig anyagi okokra hivatkoznak.