A sebességmérő kamerák csökkentik a közúti balesetek, valamint az ezekből származó sérülések és halálesetek számát – derül ki egy nemzetközi tanulmányból. Az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatói a kamerák hatását vizsgáló 35 elemzést dolgoztak fel, amelyek Ausztráliából, Új-Zélandról, az Egyesült Államokból, Kanadából, Németországból, Dániából, Finnországból, Nagy-Britanniából, Hollandiából, Norvégiából és Hongkongból származtak.


A szerdán közzétett eredmények szerint a kamerák alkalmazása 1-15 százalékkal csökkentette az átlagos sebességet, míg a helyi sebességkorlátozást átlépő járművek száma 14-65 százalékkal esett. A kamerák hatására az ütközések száma 8-49 százalékkal, a halálos vagy komoly sérülést okozó balesetek száma pedig 11-44 százalékkal apadt.

“Az eredményekben ugyan eltérés mutatkozik, az általános következtetés mégis világos: a sebességmérő kamerák csökkentik a halálos és sérüléssel járó balesetek számát” – foglalta össze Cecilia Wilson, a nemzetközi tanulmány egyik szerzője. Rámutatnak, a nagyobb tempó növeli a balesetek kockázatát, több baleset pedig több sérültet jelent.

Kevesebb a baleset a traffipaxok miatt 3


Wilson arra is felhívta a figyelmet, hogy a 35 felhasznált elemzés egyike sem készült szegény országban, jóllehet a legtöbb közúti baleset ezekben az államokban történik. A kutató ezért további vizsgálatokat sürgetett. Azt ugyanakkor sikerült megállapítani, hogy a kamerák mind vidéki, mind városi környezetben jó szolgálatot tesznek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint a közúti balesetek 2020-ra a jelenlegi kilencedikről a harmadik helyre léphetnek elő az úgynevezett betegségteher-rangsorban (a betegségteher egy adott egészségügyi probléma hatásait méri a halálozási és megbetegedési számok, valamint a pénzügyi költségek és más mutatók összesítésével). A WHO becslései szerint ma világszerte évente 1,2 millió ember veszíti életét közúti balesetben, a sérültek száma pedig eléri a 20-50 milliót.

Forrás: MTI