Az autósok ötöde már évi kétezer forint alatti megtakarításért is hajlandó lenne jövő évi kötelezője megkötése során biztosítót váltani, ugyanakkor csaknem háromnegyedük nem vár további díjcsökkenést az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifák néhány héten belül esedékes meghirdetése nyomán – áll a kotelezo.hu portál több mint 3700 aktív internet-felhasználó körében elvégzett felmérésében.


A felmérés tanúsága szerint az autósok beletörődtek abba a – biztosítási szakemberek többsége által már jó ideje hangoztatott – ténybe, hogy a kötelező biztosítások díjának további csökkentését a biztosítók már képtelenek lennének kigazdálkodni. Erre utal legalábbis az a tény, hogy a válaszadók 38 százaléka stagnálást, 35 százaléka pedig emelkedést vár a 2011-es tarifákban.

“Nagyobb mértékű átlagdíj-emelkedés azonban elképzelhetetlen, hiszen a biztosítók többsége (félve az árversenyben való lemaradástól) továbbra is igyekszik a többiek alá menni a díjakban” – finomítja az ügyfelek várakozásaiból leszűrhető képet Lantos Lóránt, a kotelezo.hu portál vezetője.

Ön szerint 2011-ben emelkedni vagy csökkenni fog a kötelező biztosításának éves díja?

Drágulhat a kötelező az autósok szerint 3
Enyhén: 3000 forint alatti mértékben, – Jelentősen: 3000 forintot meghaladó mértékben

További díjcsökkentést okozhat, hogy idén már nem a hengerűrtartalom (köbcenti), hanem a teljesítmény (kilowatt) alapján számolják a biztosítási díjakat.

A válaszadó autósok 21 százaléka már évi kétezer forint alatt is hajlandó új kötelezőt kötni, további 41 százaléknak elegendő a váltáshoz az, ha 2000-5000 forint közötti összeget tud megtakarítani. Mindössze a résztvevők 12 százaléka jelezte azt, hogy 10 ezer forint alatt nem kívánnak belefogni a biztosításváltás folyamatába.

A tavalyi adatok szerint másfél millióan kötötték át kötelező biztosításukat a 2010-es évre, a rekord azonban idén várhatóan nem dől meg, főként mert tíz százalékkal kevesebb az érintett autósok száma.  A felmérésben részt vevők 9,6 százaléka idén vett új gépjárművet. Az új szabályozás szerint ők már nem vesznek részt az év végi kampányban, náluk a vásárlástól számít ezentúl az évforduló.  

Erről azonban jelentős részük nem feltétlenül tud, hiszen kétharmaduk lehetségesnek tartja, hogy új biztosítás után nézzen az idei kampányban is. Mindez Lantos szerint fontos tájékoztató feladatot ró a biztosítókra és az alkuszokra, hiszen aki úgy vált biztosítást, hogy a régi nem jár le az év végén, az komoly bajba is kerülhet. Új szerződése ugyanis érvénytelen lesz, ám ha erről nem tud és nem fizeti tovább az eredeti biztosítás díját, néhány hónapon belül tudtán kívül kötelező nélkül marad.

Az on-line alkuszok szerepe a felmérésben nyert válaszok alapján az idén is meghatározó lesz: 59 százalék tervez alkuszon keresztül, 26 százalék biztosítói honlapokon, míg 13 százalék személyes úton tájékozódni az új lehetőségekről.

Forrás: kotelezo.hu