Képzelje el, milyen lehet az élet egy ökoházban, napelemekkel a tetőn, amelyekkel a felhajtón álló, elektromos hajtású autóját tölti fel. Az Egy tonna élet projekt főszereplői, azaz a kiválasztott próbacsalád tagjai számára mindez nemsokára valósággá válik. A projektet három svéd vállalat, az A-hus, a Vattenfall és a Volvo Cars hívta életre.

Az elhasznált levegő hőjét a rendszer újrahasznosítja a bejövő levegő felmelegítéséhez

Az elhasznált levegő hőjét a rendszer újrahasznosítja a bejövő levegő felmelegítéséhez

Az elhasznált levegő hőjét a rendszer újrahasznosítja a bejövő levegő felmelegítéséhez


Ez a projekt megmutatja, mit jelent egy család számára alacsony szén-dioxid-kibocsátás mellett élni. A klímaváltozás megállításának érdekében ugyanis az üvegházhatású gázok kibocsátását jelentősen le kell csökkenteni. A jelenlegi, személyenkénti nagyjából hét tonna éves kibocsátási szintről egy tonnára.

“Úgy gondoljuk, hogy a megfelelő technológiával és következetes hozzáállással az egytonnás cél már ma elérhető, méghozzá a szokványos életstílushoz képest jelentős áldozatok nélkül” – mondta Torbjörn Wahlborg, a Vattenfall Nordic Region energiaszolgáltató vezérigazgatója.

“A család számára biztosított technológia és a különféle megoldások közül több már ma vagy a nagyon közeli jövőben elérhető lesz a nagyközönség számára. Másképpen szólva, ez nem egy eltúlzott, tudományos-fantasztikus projekt, hanem mindazon lehetőségek felhasználása, amelyek itt és most adottak” – tette hozzá a szakember.

A projektben részt vevő három partner egy olyan háztartást alakít majd ki a próbacsalád számára, amelyben képesek lesznek megközelíteni személyenként az egytonnás szintet. Az Egy tonna élet terv három legfontosabb eleme az A-hus által kivitelezett, energiatakarékos ház, az akkumulátorral hajtott Volvo C30 DRIVe Electric villanyautó és a fejlett energiafelhasználási megoldások.  

A Vattenfall biztosítja a napelemes technológiát, továbbá a ház elektromos hálózatát megújuló szél- és vízenergiából származó villamos energiával látja el. A villanyautót is csak megújuló energia felhasználásával töltik fel.

A kocsibejáró tetejére telepített napkollektorok a meleg víz előállításához, valamint a csekély fűtéshez szükséges energiát biztosítják. A tetőre szerelt napelemek a fűtéshez, a szellőztetőrendszerhez és a hűtőszekrényhez termelnek áramot. A fennmaradó energiával a család az elektromos hajtású Volvóját töltheti fel.

Olyan intelligens technológiával szerelik fel a házat, amely lehetővé teszi a család áramfogyasztásának valós idejű mérését, továbbá tanácsadással segíti a családot a leghatékonyabb energiahasználatban.

A család, akit egyelőre még nem választottak ki, 2011 elején költözik be majd és fél évet tölt az új házban.