“Eljönnél a temetésemre, ha meghalnék?” – ezzel a kérdéssel fogadta egy kislány Kaposváron tegnap az egyik rendőrség által megállított gyorshajtót. Persze a kislány nem önmagától volt provokatív, de ez is része a rendőrség tervének.

A rendőrök ezt az újfajta baleset-megelőzési módszert is bevetik, hogy rábírják a szabálytalankodó sofőröket a szabályos vezetésre. A pszicho-sokk lényege, hogy a sofőröknek egy, az autót körülvevő gyerekcsoport – rendőr és pszichológus jelenlétében – egy esetleges baleset következményeit vetíti előre, így hatva a vezetők lelkiismeretére.

A tegnap elindított átfogó Közlekedésbiztonsági kampány ugyanakkor elsősorban a fiatalok figyelmét szeretné felhívni a közlekedés szabályaira a vasárnapig tartó rendezvénysorozattal. A kaposvári rendőrkapitányság az idén második alkalommal szervezte meg a balesetek gyors bekövetkezésére utaló ENNYI! elnevezésű kampányát, amelyet tavaly azért indítottak el, mert előző évben nyolcan haltak meg Kaposváron közlekedési balesetben.

A figyelemfelhívó rendezvényeknek köszönhetően tavaly halálos kimenetelű baleset nem történt a somogyi megyeszékhelyen. Az idén egy figyelmetlenül sávot váltó kerékpáros halt meg – ismertette a sajtóreferens.

A Magyar Autóklubbal közösen szervezett programokra az iskolásokat is várják. A gyerekeknek rajzversenyt, játékos közlekedési vetélkedőt szerveznek, egy szimulációs autóban pedig a résztvevők kipróbálhatják, hogy mekkora a különböző sebességgel közlekedő autók féktávolsága. A felnőtteknek a vizes úton való biztonságos közlekedéshez adnak tanácsokat és próbalehetőséget.

Forrás: MTI