Új szerkezetben képzelik a cég további működését az olasz Fiat részvényesei: csütörtöki rendkívüli közgyűlésükön arra szavaztak, hogy 2011-től a Fiat-csoport autó üzletágát leválasztva Fiat Industrial néven működik tovább.


A leválasztást azzal indokolták, hogy a Fiat Group Autos – a Chryslerrel kötött partnerségnek köszönhetően – már olyan méretet ért el, amely lehetővé teszi működését a cég ipari ágazatának támogatása nélkül is.

Sergio Marchionne elmondta, hogy a tervek szerint jövő év végére a mostani 20-ról 35 százalékra nő a Fiat tulajdonrésze a Chryslerben. Emellett a Fiat dolgozik azon, hogy visszaszerezze az arab Mudala-csoporttól a náluk lévő 5 százalékos Ferrari részvénycsomagot, hogy a Ferrari család mellett, 90 százalékos tulajdonjogával a Fiat legyen az olasz sportkocsigyár egyetlen tulajdonosa.   

A Fiat-csoport ügyvezetője hangsúlyozta, a szétválással új korszak kezdődik mindkét cég életében, több mozgásszabadsággal a jövőbeni partnerségi együttműködéseket tekintve is. A saját lábra álló autóipari céget a jövő év elején bevezetik a milánói tőzsdére.

A Fiat Industrial néven továbbműködő Fiat-résznek világszerte 60 ezer alkalmazottja van, éves forgalma 30 milliárd euró.

Forrás: MTI