A magyar Puli Space Technologies Kft. (PST) fiatal mérnökökből és kutatókból álló csapata is benevez a Google Lunar X Prize (GLXP) elnevezésű megmérettetésére – jelentették be sajtótájékoztató keretében a csapat képviselői csütörtökön.

A harmincmillió dollár összdíjazású nemzetközi verseny kiírása szerint a húszmillió dolláros fődíjat az a csapat nyeri, amely először juttat el legalább kilencven százalékban magánerőből finanszírozott járművet a Holdra és hajt végre megadott határidőn belül bizonyos feladatokat.

Illusztráció

Illusztráció

Illusztráció


A Holdjárónak az érkezési helytől számítva legalább ötszáz métert kell megtennie, és el kell küldenie az úgynevezett Mooncast adást a Földre, amelyben egy 360 fokos panorámaképet kell adnia a Hold felszínéről, felvételeket a járműről és közel valós idejű videókat annak útjáról. Az új információk mellett egy előre tárolt adatcsomag Földre sugárzását is meg kell oldani.

Az első csapat, amely 2012. december 31-ig teljesíti a feladatot, húszmillió dollárt kap a GLXP-től. A díj 2012. december 31. után már csak tizenöt millió dollár egészen a verseny végéig (2014. december 31.).

Az űrkutatás népszerűsítésével foglalkozó Pacher Tibor, a Puli Csapat vezetője és alapítója, valamint Vizi Pál Gábor, a Központi Fizikai Kutatóintézet űrtechnológiai fejlesztőmérnöke úgy véli, a júliusban teljessé vált csapatnak a szükséges szaktudás, a technológia és az ambíció is rendelkezésére áll a kihívás teljesítésére.

William Pomerantz, a GLXP projektigazgatója Los Angelesből küldött videoköszöntőjében üdvözölte az előregisztráción már átesett Puli csapatot, méltatta eddigi teljesítményét. Emellett rámutatott a holdkutatás korábbi magyar vonatkozású eredményeire is, többek között Pavlics Ferencnek, az Apolló holdautók főkonstruktőrének kiemelkedő munkájára.

Vázsonyi Miklós, a PST ügyvezető igazgatója beszámolt a csapat terveiről, amelyek segítségével előteremtik az ötvenezer dolláros (10,7 millió forintos) nevezési díjat. Létrehozták a Kis Lépés Klubot, amelyen keresztül a nagyobb szponzorok mellett mindenki egyéni szinten, akár ezer forintos összeggel is támogatni tudja a Puli küldetését. Akik ezt megteszik, azoknak a szonda elviszi a nevét a Holdra, illetve számukra egyéni, sorszámozott holdfényképet készít.

Turmezei Péter, a sajtótájékoztatónak is helyet adó Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának dékánja üdvözölte a programot és az együttműködést, és elmondta, hogy az egyetem a csapat számára biztosít minden olyan infrastrukturális szükségletet és szellemi erőforrást, amelyet a fejlesztések megkívánnak.
 
A csapatról, a versenykiírásról, a Kis Lépés Klubról és egyéb információkról az érdeklődők és a projektet támogatni kívánók a csapat honlapján (www.pulispace.com) is tájékozódhatnak.

Forrás: MTI