A főkapitány a belvárosi Szent István Általános Iskolánál, a tanév kezdete előtt negyedórával tartott sajtótájékoztatóján elmondta: már háromszáz fővárosi iskola csatlakozott a két éve indított “Az iskola rendőre” programhoz, amely nemcsak a gyermekek, a tanárok és a szülők biztonságát szolgálja, hanem pozitív képet mutat a rendőrségről is.

Figyelmeztetést is kaptunk

Figyelmeztetést is kaptunk

Figyelmeztetést is kaptunk


A programban szereplő iskolák környékén szeptember végéig a tanítás megkezdése és befejezése előtt egy-egy órával érkeznek a helyszínre a rendőrök, polgárőrök és közterület-felügyelők, akiknek a bűnmegelőzés mellett a gyermekek közlekedésének segítése is a feladatuk lesz, mivel a szünidő befejeztével jelentősen megnövekszik a közúti forgalom – mondta Tóth Tamás.

A budapesti rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint üzenőládákat tesznek az iskolák bejáratához, hogy a diákok és a szülők észrevételeit beépíthessék programjaikba, és nyílt napokon szeretnék közelebb hozni és megismertetni a rendőrséget a gyermekekkel. Tóth Tamás közölte azt is: szeptember végéig átfogó közlekedésbiztonsági akciót tartanak a fővárosban.

Az elmúlt években hazánk a gyermekek közlekedésbiztonságának javításában nemzetközi viszonylatban is jelentős sikereket könyvelhet el. Míg 1990-ben 3740 gyermek sérült meg közlekedési balesetben (melyből 107 volt halálos kimenetelű), addig 2008-ban 2117, 2009-ben pedig 2012 gyermekbaleset történt az ország közútjain. Sajnos ennek ellenére 2008-ban 25, 2009-ben pedig 22 gyermek vesztette életét közúti közlekedési baleset következtében.