2010 első féléve során összesen több mint 7 ezer személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt. Ez a szám 14 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve. Kimenetelük a tavalyinál kedvezőbben alakult: a halálos balesetek száma 24%-kal, a súlyos sérüléssel járóké 16%-kal csökkent – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

A balesetek több mint 9 ezer elszenvedőjéből a súlyos sérültek száma megközelítette a 2500-at, a könnyű sérülteké meghaladta a 6600-at. Közúti balesetben 319 személy vesztette életét, 84 fővel kevesebb, mint egy évvel korábban, a balesetekben elhunyt emberek fele vétlen áldozat volt.

A közúti halottak fele vétlen áldozat 1
A KSH szerint a balesetek 92 százaléka a járművezetők hibájából történt. Ezen belül a legnagyobb, 28,8 százalékos arányt a sebesség nem megfelelő megválasztása képviseli. A balesetek 63 százalékát személygépkocsik, 10 százalékát kerékpárosok, 9 százalékát tehergépkocsik okozták, a gyalogosok és utasok 8 százalékos arányban voltak okozói baleseteknek.

A balesetek 12%-ában játszott szerepet az alkohol. 2010 első félévében az ittasan okozott balesetek száma az előző félévhez viszonyítva csökkent. Az ittasan okozott balesetek aránya a kerékpárosok (26%) és a segédmotoroskerékpár-vezetők által okozott balesetek (29%) között a legmagasabb.

Forrás: KSH