Első ízben értékesített több mint négymillió autót a januártól júliusig terjedő időszak során a Volkswagen-csoport.

Az idei év első hét hónapja alatt összesen 4,16 millió járművet értékesített a Volkswagen-csoport, amely 13,7 százalékos bővülés a tavalyi 3,65 milliós darabszámhoz képest. Ezzel Európa legnagyobb autógyártója felülmúlta a piac bővülését.

A konszern a második félévben is növekedést tervez, ám ez nem lesz olyan könnyű, mint eddig. “A különböző gazdaságélénkítő programok kifutását követően, a globális autópiac megítélésünk szerint ismét csökkenést mutat majd az év második felében, s számításaink szerint az idén egyelőre nem is tér vissza a válság előtti magas szintre” – fejtette ki pénteken Christian Klingler, az igazgatótanács értékesítés területéért felelős tagja.

A bővülés jelentős hányadát természetesen a kínai piac hozta, ahol az értékesítés az idei esztendő első hét hónapja során 42,2 százalékkal, 1,11 millió darabra emelkedett. Európában a Volkswagen-csoport összesen 2 millió autót adott át a vásárlóknak, ami 2,2 százalékos növekedést képvisel. Amerikában 792 500 autó kelt el.

A Volkswagen személyautók eladásai 14%-kal bővültek, a Volkswagen haszonjárművek 12,9%, az Audi 17,4%, a Škoda 13,4%, a SEAT 2,3% növekedést ért el.