3,175 millió dollárért (685 millió forint) eladó az első McLaren F1. Nem az abszolút legelső autóról van szó, mert készült öt prototípus is, de ez az első, amelyiket a gyár eladott, az első az utcán lévő kocsik közül.* Mindössze 483 kilométert használták, most is új.


Nem kevés pénz, de az autó ma is igazi unikum. 390 km/órás sebességével 1998-ban hódította el a világ leggyorsabb szériaautójának járó címet, de jelenleg is mindössze három autó képes megelőzni, a Koenigsegg CCR, a Bugatti Veyron és az SSC Ultimate Aero. Ám ezek mindegyike feltöltős motort használ, így szívómotoros autóból továbbra sincs gyorsabb nála.

A sportkocsiból összesen 106 készült. Ezek közül 64 a normál változat, 5 továbbfejlesztett LM, 3 GT, de ezek mellett készült 28 versenyautó, 5 normál prototípus és később egy LM prototípus.

A McLaren F1 volt az első, amelyet karbonból készült központi cella köré építettek. A sportkocsi további különlegessége a háromszemélyes utastér, amelyben a vezető középen kapott helyet. Az autóba a BMW által fejlesztett, 6,1 literes, V12-es motor került, az utcai változatokban 636 lóerős teljesítménnyel. Ezzel 3,3 másodperc alatt gyorsult álló helyzetből 100 km/órára, végsebessége 372 km/óra, de a szabályozás kiiktatása után képes volt 390 km/órás tempóra is.

* Számos külföldi forrás állítja, hogy ez az első eladott autó, de némi kétely azért van bennünk, hiszen a forgalmi szerint a kocsi 1995-ös, az első F1-eket pedig már 1993-ban legyártották. Persze könnyen elképzelhető, csak az okozza az eltérést, hogy 1995-ig csak nézegette a tulajdonos a garázsban és csak utána helyezték forgalomba.