Jó előjelekkel várhatja a rali-világbajnokság ötödik futamát a Ford. Versenyzői nemcsak a tegnapi vitorlás versenyen, de a mai shakedownon is jól szerepeltek.

A négyórás tesztre Auckland központjában alakítottak ki egy másfél kilométeres aszfaltos szakaszt. Kicsit furcsa választás ez, hiszen a csapatok számára a shakedownon van lehetőség, hogy a futam előtt tökéletesítsék beállításaikat, de egy murvás verseny esetében aszfalton ez nem lehetséges.   

A szervizparktól 4,8 kilométerre lévő gyorsasági ugyanakkor a versenyprogramban is szerepel, pénteken a 9. szakasz ugyanez.  

“Elhatároztam, hogy ráhajtok a leggyorsabb időre, mert a múltban ezen a felületen lemaradtam a Citroënektől”- mondta Jari-Matti Latvala, aki a legrövidebb idő alatt teljesítette a pályát. “Tavaly Ausztráliában az aszfaltos szuperspeciálon küzdöttünk, de most úgy vélem, találtunk egy beállítást, amely lehetőséget ad a győzelemre.”

A Ford pilótájához legközelebb az utóbbi három versenyt megnyerő Sebastien Loeb került. A francia a negyedik, egyben utolsó próbálkozásában volt a leggyorsabb. “Nem volt egy nehéz shakedown, de nem is tudtunk meg túl sokat a versenyről” – nyilatkozta Loeb. “Normálisan a shakedown az utolsó lehetőség, hogy finomítsunk a beállításon, de a nélkül nem sokat tehetünk. Persze nehezebb így, de nem változtatunk túl sokat a beállításon raliról ralira.”

Tart az esőtől a ralivilágbajnok 2

Az Új-Zéland-rali rajtceremóniája ma este lesz, majd a verseny holnap reggel 9.03-kor (+12 óra Budapest) veszi kezdetét a 11,09 kilométeres Waipu Gorge szakasszal. Tekintve, hogy vezeti a pontversenyt, Sebastien Loeb indul elsőként, amely komoly hátrány jelent majd a franciának. A hatszoros világbajnok úgy számol, hogy akár egyperces hátrányba is kerülhet holnap.

Nem is ettől tart igazán, hanem, hogy szombatra és vasárnapra esőt jósolnak, így hiába rajtol, akkor már hátrébbról a nedves útfelületen nem kerülnek olyan hátrányba az élről rajtolók, mint ő pénteken. Komoly esély nyílik a Ford számára, hiszen Mikko Hirvonen harmadikként, Jari-Matti Latvala negyedikként startol holnap.

A shakedown idők:

1. LATVALA. Ford Focus RS WRC 09. 1:07.3
2. LOEB. Citroen C4 WRC. 1:07.5
3. HIRVONEN. Ford Focus RS WRC 09. 1:07.6
4. P. SOLBERG. Citroen C4 WRC. 1:07.7
=5. SORDO. Citroen C4 WRC. 1:07.8
=5. H. SOLBERG. Ford Focus RS WRC 08. 1:07.8
7. OGIER. Citroen C4 WRC. 1:08.3
=8. VILLAGRA. Ford Focus RS WRC 08. 1:08.5
=8. WILSON. Ford Focus RS WRC 08. 1:08.5